Heidi Avellan

Mörkertal och SD-röster.

Bli inte förvånad om Jimmie Åkesson får skäl att le.Bild: Henrik Montgomery/TT
Hur många röstar på Sverigedemokraterna i nästa val?
I den stora partisympatiundersökningen från SCB häromdagen svarar 17,5 procent SD på frågan hur de skulle rösta om det var val idag.
Alltså skulle kanske drygt 17,5 procent av dem som svarade skulle rösta på SD. Eller kanske lite fler, det lär fortfarande finnas en skämsfaktor här som håller SD-siffrorna nere.
Men så är det alla de som inte svarade.
Bortfallet i SCB undersökningen är 44 procent – ca 4 000 människor av nästan 9 000 tillfrågade. Väljare som inte svarar eller faller bort.
Många. Riktigt många.
Hur röstar de?
I Europavalet 2014 fick SD fler röster än väntat och ökade från 3,3 procent av rösterna i valet 2009 till 9,7. Också inför riksdagsvalet det året underskattade mätningarna SD-stödet.
I den brittiska EU-omröstningen i juni röstade långt fler för Brexit än mätningarna fångat upp. I presidentvalet i USA överraskade rösterna på Donald Trump
Det borde alltså inte vara någon jätteöverraskning om SD får ett långt större stöd på valdagen än mätningarna visar. Ingen överraskning alls, faktiskt.
Väljare som inte vill ha det så måste se till rösta – och inte efteråt muttra om att mätningarna ju inte alls pekade åt det hållet.
Gå till toppen