Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen fyller inte utbildningarna

För tredje terminen i rad fylls inte platserna på polisutbildningarna. 140 av 800 platser kommer att stå tomma när vårterminen startar. – Att politikerna övertrumfar varandra med löften om fler poliser är inget värt, konstaterar Polisförbundets Lena Nitz.

800 poliser som tar examen samtidigt. Det var målet. Men nu visar nya siffror från Rekryteringsmyndigheten att varken de som antas till vår- eller höstterminsstarten 2017 blir de jättekullar som det var tänkt. Bilden är från 2009 då 460 poliser medverkade vid en examensceremoni i Stadshuset i Stockholm. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/ TT
Plötsligt ville alla ha fler poliser och rikspolischefen utlovade 1 500 fler vid utgången av år 2020. Men nu visar en ny prognos från Rekryteringsmyndigheten att platser på landets polisutbildningar kommer att stå tomma åtminstone fyra terminer i rad.
Varken under vår- eller höstterminen i år fylldes de 300 respektive 550 platserna. Och när man nästa år tänkt sig att fylla på med 800 plus 800 nya polisstudenter når man, enligt prognoserna, bara upp till 660 studenter när vårterminen drar igång. Till hösten ser det inte bättre ut.
Max Lutteman, chef vid polisens HR-avdelning, försöker ändå att se positivt på situationen.
– Vi tänker ju inte "tomma platser". Vi tänker på de platser vi fyllt och då är det rekordmånga platser och vi vet att de som antas håller hög kvalitet, säger han till TT.
Max Lutteman hoppas att det ska vara möjligt att kompensera för tappet 2017 genom att anta ännu fler studenter längre fram och därmed ändå kunna nå målet med 1 500 fler poliser år 2020.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz är oroad över att nästa års studiekullar inte blir så stora som det var tänkt.
– Trygghet kommer inte av sig självt. Det här är en välfärdsfråga som berör alla och som måste tas på allvar, säger hon.
Förutom svårigheterna att locka till sig tillräckligt många polisstudenter har Polismyndigheten också fått svårare att hålla kvar sina anställda. Polisförbundet anser att både lönerna och arbetsvillkoren måste förbättras.
Max Lutteman är inne på samma linje.
– Vi måste jobba stenhårt inom många områden, som lön, arbetsmiljö och strukturer inom den nya myndigheten, säger han.
Sociala medier vimlar av missnöjda poliser som twittrar och facebookar ut sin frustration över både sin arbetssituation och sin arbetsgivare.
Max Lutteman medger att "det är ett hårt arbete att få ordning på hela vår organisation" efter den stora omorganisation som sjösattes 1 januari 2015. Men han har inga problem att sälja in sin arbetsgivare.
– Polisens roll är att borga för att vi har en demokrati, ett fungerande rättsväsende och att göra medborgarna trygga. Vill man jobba med det är Polismyndigheten helt rätt arbetsplats.

Fakta: Platser och studenter

Antalet utbildningsplatser på polisutbildningen samt antalet polisstudenter tre veckor in på terminen. Siffrorna över polisstudenter visar antalet som påbörjat sin utbildning respektive terminen. Att antalet studenter räknas tre veckor in på terminen beror på att man då inte längre tar in fler.
Utbildningsplatser Polisstudenter
Vårterminen 2015 327 327
Höstterminen 2015 295 308
Vårterminen 2016 300 257
Höstterminen 2016 550 526
Vårterminen 2017 800 660*
• Siffran för våren 2017 är en prognos.
Källa: Rekryteringsmyndigheten, Polismyndigheten

Fakta: Antagningsprocessen justeras löpande

Polisutbildningen har de senaste fem år i genomsnitt haft 6 800 sökande per termin.
Flest ansökningar – drygt 9 000 – gjordes i januari 2011. Då hade inget intag gjorts till polisutbildningen terminen innan.
Lägst antal ansökningar, drygt 4 500, gjordes i juni 2015. Då hade många tidigare sökande fått en så kallad spärrtid och kunde därför inte söka igen.
Till utbildningen som startar i januari 2017 sökte närmare 8 400 personer. Av dem kallades nästan 4 000 till Rekryteringsmyndigheten för tester.
Antagningsprocessen till polisutbildningen ses över och justeras löpande. Nu sker en stegvis anpassning till de regler som kommer att gälla vid en framtida högskoleutbildning höstterminen 2018.
Källa: Polismyndigheten, Rekryteringsmyndigheten
Gå till toppen