Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill göra vinodlare till ombud för Systemet

Vinstockarna i Kullabygden har gått i vintervila, men kampen för att vinodlarna ska få sälja sina produkter på plats pågår.

Villa Mathilda är den första vingården i Sverige som Christofer Fjellner besöker. Carl-Magnus Hedin visar runt bland vinstockarna.Bild: Björn Lilja
Vintervinden biter i ansiktet när europarlamentarikern Christofer Fjellner (M) kommer på besök till vingården Villa Mathilda i Arild. Ägarparet Marie-Louise och Carl-Magnus Hedin visar runt honom på vinodlingen.
Vinstockarna står bruna och sovande på sydsluttningen av Kullaberg. I januari ska Marie-Louise Hedin börja beskära dem, så de blir redo för en ny säsong.
Vinstockarna på Villa Mathilda i Arild i vintervila.Bild: Björn Lilja
Flera gånger har Höganäs kommun skickat in ansökan till regeringens socialutskott, med en förhoppning om att gårdsbutiker ska tillåtas sälja vin. Men det har ännu inte gett något resultat.
– Gårdsförsäljning är extremt viktigt för oss. Vi har ju ingen egen restaurang här, utan endast besök och vinprovningar, säger Carl-Magnus Hedin.
– Vi hade kunnat plantera fler vinstockar, öka produktionen och anställa folk. Om vi fått sälja vårt vin i en gårdsbutik, säger Marie-Louise Hedin.
"Det är jag som är vinodlare. Car-Magnus sköter marknadsföring och försäljning", säger Marie-Louise Hedin.Bild: Björn Lilja
Enligt Christofer Fjellner är Sverige det enda land i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol. Han har länge engagerat sig i frågan och besökt många vingårdar. Men Villa Mathilda är den första han är på i Sverige.
Han tycker sig ha kommit på den perfekta lösningen för att få till försäljning av alkohol i gårdsbutiker. Alla mikrobryggerier och vinodlare som vill sälja sina produkter i gårdsbutiker, ska kunna bli ombud för Systembolaget.
Christofer Fjellner sitter i EU-parlamentet för Moderaterna.Bild: Björn Lilja
– Det är en kompromiss som bygger på Systembolagets monopol, istället för att hota det, säger Christofer Fjellner.
Vinodlarna på Villa Mathilda är nöjda med förslaget.
– Det är första gången det kommer ett konstruktivt förslag, som går att genomföra snart. Det skulle glädja mig mycket, säger Carl-Magnus Hedin.
För att förslaget ska gå att genomföra krävs en regeländring så det blir tillåtet för systembolagets ombud, i det här fallet gårdsbutikerna, att hålla lager.
Skulle inte gårdsförsäljningen av alkohol vara sämre för folkhälsan?
– Vi får i så fall precis samma regler som Systembolagets andra ombud. Med reglerade öppettider, koll av åldersgräns och att inte sälja till onyktra, säger Marie-Louise Hedin.
– Det handlar kanske om ett hundra ombud extra, till de cirka fem hundra som finns idag. Att det skulle vara ett hot mot folkhälsan är inte seriöst. Målet med alkoholpolitiken ska vara att fostra en god alkoholkultur, säger Christofer Fjellner.
– Det som retar mig är att man gör folkhälsan en björntjänst. Problemen ligger i gränshandeln och bakluckeförsäljning av alkhol, säger Carl-Magnus Hedin.
Marie-Louise Hedin, Carl-Magnus Hedin och Christofer Fjellner på vingården Villa Mathilda i Arild.Bild: Björn Lilja
Han menar att gårdsförsäljningen inte är en fråga om folkhälsan utan handlar om näringslivspolitik och landsbygdsutveckling.
– Kullabygden har förvandlats från keramikbygd, till att också bli en matbygd. Tyskar och andra turister från utlandet blir förbannade när det förstår att de inte kan köpa vinet de precis smakat, säger Carl-Magnus Hedin.
Gå till toppen