Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protester mot nedskärningar inom LSS: ”Så orolig att jag får svårt att sova”

Demonstrationer hölls på lördagen runtom i landet mot nedskärningarna inom den personliga assistansen. På 25 platser, bland annat i Helsingborg, samlades människor för att protestera.

– Jag är så orolig så att jag får svårt att sova, säger Lotta Rosenlöv, som demonstrerade i Helsingborg med Vendela Rosenlöv, syskonen Gustav och Tuva Rosenlöv, och assistenten Linda Strömstedt.Bild: Joakim Andersson
– Det är kris i den här reformen, sade Maria Persdotter, ordförande i Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU), som talade i Stockholm.
Demonstrationerna sker på FN:s internationella funktionshinderdag.
– De bottnar i de förskräckliga historier som har varit under hösten, säger Persdotter
Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) från 1994 ska "garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor. Målet är att den enskilde ska få leva som andra. Men kostnaderna har ökat, så regeringen gav i år direktiv till Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen.
– Reformen är nu så urholkad att det finns inte mycket kvar. Det här får inte fortsätta längre, anser Persdotter.
I år har försämringen varit drastisk, säger hon och vänder sig mot att den utredning som nu ska se över LSS också innefattar besparingskrav.
Ansvaret för försämringen är regeringens, anser Persdotter.
– Går saker överstyr i en myndighets hanterande har politikerna ett ansvar för att styra upp det.
I Helsingborg samlades ett stort antal brukare och anhöriga vid Stortorget för att manifestera.
Bland dem fanns Vendela Rosenlöv, hennes mamma Lotta Rosenlöv, syskonen Gustav och Tuva Rosenlöv, samt assistenten Linda Strömstedt.
– Vi är här för att försöka göra vår röst hårda. Utvecklingen den sista tiden har gjort att man är rädd. Jag är så orolig så att jag får svårt att sova. Bedömningarna blir allt hårdare och signalerna är att det kan bli ännu hårdare. Vendela har ett stort assistansbehov. Hon behöver hjälp dygnet runt.
– Det här är frågor som påverkar hela familjer. Skulle vi inte få hjälp så hade jag behövt lägga så mycket tid själv att det inte hade blivit någon över för Vendelas syskon. Vi upplever att intresset från politiskt håll och allmänheten är litet. Jag tror att många slår ifrån sig och tror att det här fungerar som det ska i Sverige, säger Lotta Rosenlöv.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen