Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kortare öppettider på områdesbibliotek: "Vi flyttar resurser dit folk är"

Biblioteken i Laröd, Rosengården och Elineberg får kortare öppettider efter årsskiftet. Istället ska biblioteken satsa på bokbussar och medverkan vid olika sorters evenemang. Den politiska oppositionen anser att förändringen utarmar områdesbiblioteken.

Från och med årsskiftet blir det kortare öppettider på tre av Helsingborgs områdesbibliotek.Bild: Christine Olsson/TT
Från och med årsskiftet kommer områdesbiblioteken i Laröd, Rosengården och Elineberg att få kortare öppettider. Laröd förlorar fyra timmar, Rosengården sex timmar, och Elineberg åtta timmar.
– Vår tanke är att utveckla biblioteken kvalitetsmässigt, och då behövs andra insatser och att personalen ska vara mer rörlig, säger Bibi Hidén, kulturdirektör på Helsingborgs stad.
Resurserna som frigörs ska istället användas i andra sammanhang, exempelvis bokbussar och att biblioteket deltar vid olika sorters evenemang. Men Bibi Hidén sticker inte under stol med att förändringen i slutändan är en kostnadsfråga.
– Vi har den budgeten vi har och försöker att använda våra resurser på bästa sätt. Vi har vägt för- och nackdelar, tittat på besöksfrekvensen och undersökt om man kan ta sig till ett annat bibliotek istället.
Bibi Hidén är kulturdirektör på Helsingborgs stad och motiverar de förändrade öppettiderna med att biblioteken måste anpassa sig till ett växande Helsingborg, och befinna sig där folk är.Bild: Moa Dahlin
Björn Tufvesson Alm (S) är vice ordförande i kulturnämnden och kritisk till beslutet:
– Biblioteken i Helsingborg har varit underfinansierade i många år, och nu ser vi konsekvenserna av det. Man vill förnya sig, men tvingas då att utarma områdesbiblioteken. Det gör mig sur och ledsen, eftersom dessa bibliotek är kulturella fyrtorn i områden där kulturen annars lyser med sin frånvaro, säger han.
I kommunens utredningsrapport "Framtidens bibliotek" slås det bland annat fast att Helsingborgs bibliotek bör ha "generösa öppettider". Så hur rimmar en sådan målsättning med att öppettiderna kortas?
– Jag kan förstå att en sån här förändring upplevs som att vi drar ner på öppettiderna. Men staden växer och biblioteken måste finnas där människor är, säger Bibi Hidén.
Gå till toppen