Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu kommer fibernät till Helsingborgs landsbygd – beräknas klart 2018

Turerna har varit många, men nu har ett företag bestämt sig för att satsa på utbyggnad av bredband via fiber på landsbygden runt Helsingborg. Det är dock inte kommunalägda Öresundskraft, som först var tänkt.

Nu ser det ut som att landsbygden i Helsingborg äntligen fått en lösning på sitt bredbandsproblem.Bild: Sven Sandström
Istället blir det företaget IP Only som tar sig an uppgiften att bygga ut fibernätverk på landsbygden runt Helsingborg. Tidigare i våras talade kommunalägda Öresundskraft om att bygga fibernät och planerade att söka bidrag från länsstyrelsen. Men under sommaren fick man avslag på sin ansökan, och då tog istället IP Only initiativet att bygga ut.
– Vi bygger på helt kommersiell grund. Vi har inte sökt pengar från länsstyrelsen eller någon annan instans, och vi planerar inte att göra det heller. Det finns ett så uppdämt behov av bredband här i Helsingborg och det är en region med stark tillväxt, så vi känner ingen oro, säger Jimmy Stigevall, affärsutvecklare på IP Only.
Utbyggnaden täcker all landsbygd som ännu inte har bredband via fiber. Detta inkluderar samtliga fastigheter, inklusive fritidshus, och innebär en satsning på över 100 miljoner kronor för företaget. 45 mil fiberkabel kommer att läggas, men för att projektet ska bli verklighet måste anslutningsgraden bland de boende vara minst 60-65 procent.
– I andra delar av landet där vi byggt ut på landsbygden så har vi haft en anslutningsgrad på 10-12 procent över det målet, så jag tror inte att Helsingborg kommer att avvika, säger Jimmy Stigevall.
Öresundskraft kommer dock fortfarande att vara med på ett hörn: I ett avtal med IP Only kommer företaget att leverera kommunala digitala tjänster, som exempelvis trygghetslarm.
I fredags skickade IP Only ut information om utbyggnaden till de boende. I månadsskiftet januari-februari nästa år tänker IP Only göra första sammanställningen av hur många som anmält intresse. Sedan hoppas man komma igång med byggandet samma år, och färdigställa projektet under 2018.
– Det är ett komplext projekt och kräver ett nära samarbete med markägare och så vidare, men normalt brukar detta ta två år, säger Jimmy Stigevall.
Helsingborgs stad är glad över att frågan om bredband via fiber på landsbygden äntligen ser ut att ha fått en lösning.
– Bredband är en viktig fråga, naturligtvis, och den här utbyggnaden går i linje med vår ambition. Det är positivt att man når 100 procent av de boende, och att man bygger ett öppet nät, säger Magnus Ydmark, ‎chef för enheten för samhällsplanering på Helsingborgs stad.
Gå till toppen