Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brendheden: "Abstinensen kommer alltid att finnas"

Karriären tog abrupt slut för Rögleprofilen Andrée Brendheden. I dag jobbar han som försäkringsförmedlare och botar hockeyabstinensen med besök i Lindab Arena och genom att spela in en SHL-podd. Här berättar han öppenhjärtigt om livet efter karriären.

Andrée Brendheden tillhörde Rögle BK i sex säsonger och blev en profil. När karriären tog slut i förtid tog han civila karriärsteg hos försäkringsbyrån Vågen i Ängelholm. Foto: Eric Persson.
Hösten 2012. Andrée Brendheden har svårt att platsa i Rögles SHL-lag trots att han två säsonger tidigare var lagkapten. Den 29-årige forwardskämpen lånas i stället ut till Karlskrona. Efter ett mål på sju allsvenska matcher drar han av en bröstmuskel på en träning och förstår snabbt att säsongen är körd.
Ett halvår senare, i maj 2013, säger läkaren att karriären är över.
– Jag kände egentligen att det var skönt att få besked efter en lång rehabperiod, jag var mentalt förberedd på att det kunde bli ett sådant beslut. Sedan började jag tänka på vad jag skulle göra med mitt liv.
Nu är det den sista dagen i november 2016 och en kavajprydd Andrée Brendheden hälsar välkommen till sitt jobb i centrala Ängelholm.
Han började jobba som försäkringsförmedlare för drygt tre år sedan, men på sommaren mellan karriärens slut och starten inom försäkringsbranschen hjälpte han till på sin pappas jobb. En butik skulle rivas och Andrée fick gå loss med hammare och slägga.
Som försäkringsförmedlare finns hans arbetsuppgifter vid skrivbordet och i möten med kunder.
Ishockeyn glömmer han aldrig.
– Jag följer Rögle väldigt intensivt. Det är i och för sig inte så konstigt när man bor i Ängelholm, man har typ inget val, säger han och ler.
– Min äldste son är med i hockeyskolan, där är jag hjälptränare. Och jag kör med Rögles veteranlag.
Andrée Brendheden under en träningsmatch med Rögle mot Malmö 2012.Bild: Johan Persson
Livet efter karriären har inte alltid varit enkelt. Andrée berättar hur han upplevde de två säsongerna efter att han slutat:
– Då var det riktigt, riktigt jobbigt att följa Rögle. Många matcher som jag tittade på ... jag mådde så dåligt att jag åkte hem efter en eller två perioder. Jag klarade inte att vara där. Speciellt säsongen efter att jag lade av, då såg jag nog en match och åkte hem efter två perioder. Jag var mentalt helt förstörd av att titta på något som jag själv hade kunnat vara med på.
Han fortsätter:
– Samtidigt blev jag irriterad över att jag inte tittade oftare. Det blev en negativ spiral och mentalt jäkligt jobbigt. Jag hoppades nästan att det skulle gå dåligt för laget, vilket är bisarrt. Jag vet själv den goa känslan att vara i ett vinnande lag, då blir man lite svartsjuk när de ska få uppleva det medan jag sitter här och skriver ut papper ur en kopieringsmaskin. Det blev så stora kontraster, så jag kände att jag inte kunde vara där ute. Och jag kollade inte några matcher på teven, jag försökte koppla bort det.
Har du ändå hockeyabstinens?
– Jag har spelat från att jag var fem till 30 år och levde på hockeyn de tio sista åren, så det vore konstigt annars. Abstinensen kommer alltid att finnas.
Som ung var Andrée en talang, han debuterade tidigt i Tyringes A-lag och spelade JVM. I dag spelar några av hans forna lagkamrater i NHL, Tre Kronor och har stora roller i SHL. Det händer att Andrée pratar om dem.
Han är med i en podd med fokus på SHL och där får han stilla sin hockeyabstinens.
– Det är jätteroligt. Det är inte bara Rögle, vilket faktiskt gör det lite roligare.
– Många förstår nog inte vad som händer med en efter karriären. Men nu är jag ute i Lindab ganska ofta – och jag åker inte hem efter två perioder om jag inte har barnen med mig som är trötta.
Gå till toppen