Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bruksspelet får 1,5 miljoner

Leader i nordvästra Skåne har beviljat Bruksspelet i Klippan ett tvåårigt bidrag på 1 575 800 kronor.

Projektledaren för Bruksspelet - Heléne Linquist - kan knappt tro att det är sant när beskedet från Leader kom.
– Att man skriver ner sina tankar och idéer och det sedan visar sig att någon tror på det och är beredd att satsa pengar är helt fantastiskt. Fast ännu är det inte riktigt hemma. Jordbruksverket ska ge det sista klartecknet, säger hon.
Heléne Lindquist är jätteglad sedan det står klart att man får 1,5 milhoner drygt i Leaderbidrag för Bruksspelet i Klippan.Bild: Niklas Gustavsson
– Det handlar om två projekt. För det första vill vi kunna vädersäkra våra föreställningar genom att få tak över vår stora scen. Den är hela 26 meter så det kostar att hitta en lösning, säger Heléne Lindquist.
Men det handlar inte bara om tak över scenen som är beräknat kosta 700 000 kronmor.
– Den andra delen gäller att vi ska kunna locka hit bussresor och då måste vi ha något mer att erbjuda. Detta ska vara i form av olika upplevelsepaket, förklarar
Bruksspelet i Klippan ska bli ett kulturellt fyrtorn i nordvästra Skåne och en reseanledning för besökare som kommer att erbjudas upplevelsepaket med lokalproducerad mat, lokal shopping och övernattningar på minde anläggningar.
En arkivbild från 2015 års Bruksspel.Bild: Niklas Gustavsson
– Tanken är att vi också ska kunna finansiera tre anställda som, ska jobba med taket och upplevelsepaketen och bussbolagsbokningarna under två år, konstaterar hon.
Bruksspelet startade som ett Leaderprojekt 2011. Idén var att i levande industrimiljö sätta upp nyskrivna musikaler med lokalhistorisk bakgrund. Bruksspelet spände bågen mycket högt och satsade på nyskrivet manus och nykomponerad musik av etablerade yrkespersoner.
Vi kan redan nu presentera vad Bruksspelet 2017 är tänkt att ha för röd tråd.
– På måndag samlas manusförfattare och vi i projektet på Militärhögskolan i Ljungbyhed för att diskutera. Så att det blir ett fokus på flyghistorien är väl ganska uppenbart, säher hon med ett skratt.
Regina Lund var med i årets version av Bruksspelet i Klippan.
Ensemblen bestod av fem yrkesartister och ett 60-tal amatörer som alla fick teater, dans och sångundervisning av proffs.Liksom de flesta kulturarrangemang, överstiger kostnaderna intäkterna och behöver fler besökare från ett större upptagningsområde.
– Den största riskfaktorn är det svenska sommarvädret. Hittills har bara ett fåtal föreställningar tvingats ställa in, men en hel del utrustning har skadats. Det går inte att växla upp och satsa på paket-erbjudande om man inte kan garantera att arrangemanget genomförs, säger Heléne Lindquist.
Bakom projektet står bland andra Teater Amabile, Pappersbruket och Klippans kommun.Det formella beslutet om stöd fattas av Jordbruksverket.Kontaktpersoner:
Gå till toppen