Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lilja förbannad – vill in i Röglebåset

Andreas Lilja är sugen på att steppa in i Röglebåset och kritiserar spelarnas inställning. – Vissa gör inte jobbet och det gör mig förbannad, säger den förre lagkaptenen.

Andreas Lilja.
Efter över 600 NHL-matcher valde Andreas Lilja, som vann Stanley Cup 2008, att vända hem inför säsongen 2013/14. Han var med om både djupdykningar och succéer i ett Rögle som gick upp i SHL efter Liljas andra säsong.
En skada tvingade Lilja att lägga av och nu ser den förre lagkaptenen ett Rögle i kris.
– Jag vill att det ska gå bra för Rögle och att laget ska vara i SHL för all framtid. Jag mår dåligt av det här och lider med många. Samtidigt kryper det i mig när jag ser att vissa inte gör sitt jobb, säger 41-årige Lilja.
Rögle har haft extrem oflyt med skador.
– Jag har förståelse för att det självklart är svårt att få kontinuitet med så mycket folk borta. När ett lag tvingas ställa in en isträning för att de är för få spelare... då är det tufft, säger han.
Men att frånvaron skulle vara anledningen till att resultaten uteblivit köper inte Lilja fullt ut. Han är inne på ett annat spår – inställningen.
– Alla gör inte jobbet som man måste göra för att vinna. De går inte in i alla närkamper och fightas inte på det sättet man vill. Även om det går motigt kan alla jobba som svin. Vissa gör alltid det, andra inte – och vilka det rör sig om syns tydligt. Tyvärr har det blivit ännu tydligare i de senaste matcherna. Det gör mig förbannad att se det.
– Alla lag kommer in i dåliga perioder under en säsong. Men kämpar man alltid och ger allt kan man ta en förlust. Gör man däremot inte det är man snett ute.
Samtidigt hamnar tränarna i en rävsax när de inte kan peta spelare?
– Det är ett tufft läge – du kan ju inte säga till någon att de inte får spela om de inte gör sitt jobb när det inte finns någon att sätta in. Men jag tycker att man måste ha mer stolthet som spelare. Gruppen måste fostra sig själv. Man kan inte acceptera att några inte tar i.
Vad är viktigt i ett sådant här läge?
– Det absolut viktigaste är att ha en bra grund att stå på och ett spelsystem som man vågar lita på. De bitarna ska vara på plats inför säsongen. Om det går riktigt, riktigt dåligt ska alla kunna falla tillbaka till det och veta vad man ska göra. Det känns tyvärr inte som att Rögle har det just nu.
Andreas Lilja var på plats i Lindab arena när Rögle föll mot Leksand senast.
– Det kan vara så att det finns en spelidé, men att ingen följer den. Då kommer problem nummer två in – följer inte spelarna uppsatta riktlinjer blir det både fel och väldigt jobbigt. Det är många som ger problemen till sin kompis i stället för att lösa det själv.
Vad gör man för att vända en sådan här trend?
– Gräver ännu djupare för att hitta tillbaka till grunderna och sedan bygga upp allt steg för steg, säger Lilja.
Rögle är fast i botten inför det stundande dubbelmötet med Örebro.
– Den här veckan är livsviktig. Skulle de förlora de här två matcherna är det enorm mark uppåt. Då kan man nästan börja fundera på att scouta lagen underifrån.
Sedan Lilja tvingades lägga spelarkarriären på is har han fått flera tränarerbjudanden. Han ska gå sin andra tränarkurs i april och även om ett civilt jobb håller honom sysselsatt just nu är framtidsbeslutet taget.
– Jag vill bli tränare, men när det sker kan jag inte svara på. Ifjol tackade jag nej på grund av att jag inte ville flytta. Nu kan jag ta ställning till erbjudanden på ett annat sätt. Jag vill hjälpa lag och spelare att bli bättre.
Har du haft kontakt med Rögle angående tränarbiten?
– Inte sedan för några månader sedan när jag var ute och spelade golf med "Masken" (Anders Carlsson, sportchef). Vi har haft en öppen dialog, men nu har det inte varit något. De litar väl på att tränarna som är där ska få jobbet gjort. Sen vet man aldrig vad som händer i framtiden.
Kan du tänka dig att stå i Rögles bås?
– Ja, det är klart. Sen måste man bara hitta sin roll i så fall. Jag hade mycket väl kunnat tänka mig att komma in som en nödlösning och försöka hjälpa till nu. Samtidigt vet jag inte om de vill ha in mig. De har sina idéer och sitt spelsätt, säger Lilja.
Gå till toppen