Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dogrescue jobbar för djurens bästa

Det är från Båstad den ideella föreningen Dogrescue Sweden utgår. En organisation som arbetar för herrelösa hundar och andra djur i Rumänien.

Tiden börjar rinna ut för Dogrescue och de 500 hundar som behöver flyttas från ett hundhägn i staden Braila i Rumänien till ett privat hundhägn huvudstaden Bukarest.
Ordförande Christel Malmberg berättar om föreningens projekt "Från Braila till Bukarest" i ett sammanträdesrum på Företagsbyn i Båstad. Föreningens huvudsäte finns i Båstad.
– I Rumänien finns mellan 2,5 och 3 miljoner herrelösa hundar. Kampanjen sträcker sig fram till den 22 december. Kontraktet för hundhägnet i Braila är uppsagt och de 500 hundarna där ska gå tillbaka till det som kallas public shelters, berättar Christel Malmberg.
Föreningen Dogrescue Sweden arbetar för gatuhundar och andra djur i Rumänien. Föreningen utgår från Båstad och just nu pågår en kampanj där bland andra Joakim Malmberg och Christel Malmberg kämpar för att flytta 500 hundar från staden Braila till ett privat hundhägn i Bukarest.Bild: Michael Lundblad
I dessa public shelters förekommer enligt organisationen i många fall ren vanvård av hundarna. Kampanjen går ut på att flytta 500 hundar från Braila till ett privat hundhägn i Bukarest. Hundarna behöver flyttas före årsskiftet då ett kontrakt med staden Braila löper ut.
– Vi har fått tag i mark dit vi kan flytta de här hundarna, säger Christel Malmberg.
– Det kostar cirka 1 000 kronor per hund och det är 500 hundar så det kostar en halv miljon kronor. Enda alternativet är en flytt, säger Joakim Malmberg som sitter i föreningens styrelse.
Än så länge har föreningen kommit lite mer än halvvägs när det gäller att få ihop de pengar som krävs.
– Tittar vi på fem års sikt kan där vara ett par tusen hundar just på den här marken. Det är ett rätt så stort markområde. Tidigare har man hyrt men att som nu äga är bättre. Vi vill bygga en svensk fristad för gatuhundarna, säger Joakim Malmberg.
En av hundarna som Dogrescue Sweden vill flytta till ett nytt hundhägn utanför Budapest.Bild: Dogrescue
Dogrescue ordnar även med adoptioner av hundar från Rumänien men en stor del av insatserna görs på plats.
– Fokus är att hjälpa där nere. Adoptioner är en liten del, säger Christel Malmberg.
Att hjälpa på plats kan handla om allt från kasteringsprogram till att bidra med foder och en trygg tillvaro.
– Så fort vi fått igång detta i Bukarest har vi planer på att starta upp ett volontärsprogram för de som känner att de vill åka dit och göra en insats, säger Christel Malmberg.
Hon betonar att föreningen i samband med adoptioner genomför sex olika tester på hundarna för att kontrollera om de bär på någon smitta. Själv har hon adopterat två hundar från Rumänien.
– Men det gör mest nytta att hjälpa på plats, säger Christel Malmberg som varit engagerad i föreningen sedan 2010.
Även om insamlingskampanjen för de 500 hundarna ännu inte är i hamn räknar Christel Malmberg med att de första husen kan komma på plats snart på marken i närheten av Bukarest.
Pengarna samlas in genom gåvor och insamlingar. Både privatpersoner och företag går in och sponsrar.
Några av hundarna som föreningen Dogrescue Sweden arbetar för att flytta.Bild: Dogrescue
Gå till toppen