Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efterlängtat utegym i Ramlösa invigt

Bara fantasin sätter gränser. Det är mottot för motionärerna som ger tummen upp för Helsingborgs nyaste utegym, i Ramlösa Brunnspark.

På lördagen hölls en informell invigning, men utegymmet har redan hunnit testas grundligt av Ramlösa Buddah & Bodymindbuiders som tränar i brunnsparken två gånger i veckan i ur och skur.
– Det är jättefint! Ett utmärkt komplement till skogen, säger ledaren Michael Grönhed om den nya anläggningen som ligger mellan Hårlemans allé och Folke Bernadottes väg.
Johan Eriksson och Ronja Sjölin klättrar runt i Ramlösas utegym påhejad av tränaren Michael Grönhed.
Han tar gruppen med på en uppvärmningsrunda genom parken, en runda med inslag av grodhopp, höga knälyft och piruetter. I utegymmet delar gruppen upp sig i par och kör två minuter på varje station efter ledarens instruktioner.
Efter mer än två års påstötningar hos kommunen har drömmen förverkligats, och Michael Grönhed har varit delaktig i planeringen.
– Det är en stor efterfrågan på utegym med mulitfunktionell utrustning, där många kan delta samtidigt. Det här är det tredje som har anlagts i år, säger Johanna Elgström från stadsbyggnadsförvaltningen.
Johanna Elgström från stadsbyggnadskontoret har samarbetat med olika träningsgrupper under planeringen av utegymmen.
Råå och Viskängen är de två andra platserna, och dessutom har det befintliga utegymmet i Pålsö skog rustats upp. Totalt finns nu tio utegym, vart och ett anpassat till befintlig omgivning.
I Ramlösa har en del av träningsredskapen byggts i naturmaterial för att smälta in bland träd och buskar. Men några har målats gula.
– Vi försöker knyta an till den historiska miljön och har tagit upp färgen som finns på byggnaderna i parken och på husen i bostadskvarteren intill, säger Johanna Elgström.
Gunnar Mundt och Caroline Okkerström tränar med gruppen två gånger i veckan och gillar utegymmets möjligheter.
Redskapen är enkelt byggda för skonsam träning där man endast använder sin kropp som belastning. Michael Grönhed har med sig rep och extra utrustning som kan fästas i en THX-stång på platsen, ett redskap som också rullstolsburna och funktionshindrade kan komma åt att använda.
Utegymmet har kostat kommunen 350 000 kronor att anlägga och har även kvällsbelysning.
Gå till toppen