Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kullaberg ska bli ett enda naturreservat

Framöver ska samma föreskrifter gälla för besökarna oavsett om man är på västra eller östra Kullaberg. Samtidigt som reglerna ses över är ett avtal med Krapperupsstiftelsen på gång.

Östra och västra Kullaberg ska slås ihop till ett naturreservat. Det är tanken när de nya föreskrifterna nu tas fram.
– Det blir ett stort skyddat området. Vi kan jobba mer långsiktigt och övergripande, säger Daniel Åberg, platschef på Kullaberg.
Det betyder att samma regler ska gälla för besökarna på hela Kullaberg.
Naturvårdsverket och länsstyrelsen har under en längre tid förhandlat med Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen om intrångsersättning på östra Kullaberg, där stiftelsen är markägare. Tanken är att det inte längre ska bedrivas skogsbruk på området.
Ett avtal är ännu inte tecknat, men väntas bli klart inom kort.
– Det är ett stort lyft för naturvärdena. Då kan skogen utvecklas fritt, befriat från skogsbruk. Det blir en helt annan biologisk mångfald, säger Christer Persson, samordnare för områdesskydd på länsstyrelsens naturskyddsenhet.
Sedan i våras har arbetet med att ta fram nya reservatsföreskrifter pågått. Det handlar bland annat om var besökarna ska få cykla, klättra och rida på berget.
Det ska bli en så kallad adaptiv förvaltning, restriktionerna kan ändras med tiden genom att man har regelbundna avstämningar.
– Det ska bli mer anpassat efter det friluftsliv som finns och hur vi nyttjar naturreservatet. Dyker det upp nya aktiviteter måste vi kunna anpassa oss, så att vi inte är låsta till föreskrifter från långt tillbaka i tiden, säger Daniel Åberg.
Utgångspunkten ska vara att kanalisera besökarna rätt.
– Det blir ett större mandat till förvaltningen att agera, i dialog med samverkansgruppen.
Samtidigt som reglerna setts över har man jobbat med att ta fram en handlingsplan, inför certifieringen som hållbar turistdestination. Det har gjorts i samverkansgrupper, tillsammans med lokala aktörer och organisationer som arbetar inom miljö, natur och turism.
– Det har varit livliga diskussioner, men vi har kunnat rösta oss fram till en handlingsplan, säger Daniel Åberg.
Under nästa år räknar han med att man ska se över reservatet långsiktigt.
– Vi kommer att förstärka de leder som behöver förstärkas, kanske öppna upp någon led. Vi ser över skyltning, rastplatser pch p-platser, säger Daniel Åberg.
Krapperupsstiftelsens Per Gyllenstierna bekräftar att ett avtal är nära förestående, men vill inte kommentera överenskommelsen förrän allt är klart.
Gå till toppen