Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

38 laddstolpar ska ge elbilister ny energi

Elbilsförare ska få det lättare att hitta ström i Landskrona. 38 nya laddare ska placeras ut i bostadsområden, på allmänna platser och i den kommunala verksamheten.

Laddträdet skänktes av Öresundkraft 2009 och står vid en parkering på Drottninggatan.Bild: Mikael Anjou
Landskrona Energi AB fick i dagarna 870 000 kronor av länsstyrelsen i Skåne. Pengarna är en del av statens satsning Klimatklivet, som ska minska utsläppen av koldioxid i atmosfären.
Landskrona skjuter till lika mycket och tänker sätta upp tio vanliga laddstolpar för elfordon. Stolparna placeras där allmänheten kan använda dem, vid Venterminalen och vid tågstationen, berättar Johan Holmstedt, vd för Landskrona Energi AB.
Tre extra snabba laddare, som ”tankar” bilen på tjugo minuter, ska ställas vid Biltema/Coop, vid pendlarparkeringen nära stationen och på parkeringen framför Systembolaget vid Drottninggatan. De ska serva dem som använder elbilen för att köra ärenden och shoppa.
Parkeringsplatsen under tak vid gamla posthuset erbjuder laddning för två bilar.Bild: Mikael Anjou
– Först var tanken att folk laddade elbilen hemma och sedan på jobbet, men bilarna används mer än så och då behöver de laddas fler gånger under dagen, säger Björn O Persson, styrelseordförande i Landskrona Energi.
Men energibolaget har också ett samarbete med stadens bostadsbolag, Landskronahem, och tanken är att 15 vanliga laddstolpar ska placeras ut i bostadsområden där bara hyresgäster får tillgång till dem.
Ytterligare tio stationer byggs för stadens och Landskrona Energis behov.
Klart blir allt senast i mitten av 2018. Då väntas satsningen årligen leda till att 8900 kilo koldioxid aldrig släpps ut i atmosfären.
Tjänsten kommer att kosta också för den som laddar sin bil, men hur mycket och på vilket sätt man ska betala utreds. Mycket pekar på en app. Det finns redan nu teknik så att man kan koppla avgiften till den nordiska elhandelsbörsens pris, uppger Johan Holmstedt.
– Jag tror att detta är början på en större satsning på elfordon, säger han.
I väntan på den kan man fortfarande ladda gratis på flera ställen i stan. Dels vid Stadshuset, dels vid Landskrona Energi på Gasverksgatan. En stolpe finns också vid Posthuset, Gjörloffsgatan 4.
Om Landskronaborna helt byter till elbil, kan det nu ganska robusta elnätet behöva förstärkas. Och stadens namn kanske ändras till Laddskrona.
Gå till toppen