AnnonsBetalt samarbete

Den sociala biten viktigast i seniorskolan

Inger Ahlberg sträcker ut i bassängen på Simhallsbadet under vattengympan, en av seniorskolans aktiviteter.

Bild: Katia Boberg

I ena bassängen har en lågstadieklass simskola. I andra bassängen pågår en annan sorts skola: sju seniorer som gympar till musik. Och vattengympa är bara en av aktiviteterna de får prova under seniorskolans termin.

Det är en regnig tisdagmorgon i november när pensionärerna träffas på Simhallsbadet. Fritidsledare Gisela Tullgren lotsar dem till rätt bassäng. Några tycker att vattnet är för kallt och håller sig i bastun. När musiken drar igång är det sju seniorer som plaskar och sparkar i bassängen.

– Det viktigaste är att man kommer hit, alla kan och vill inte delta i alla aktiviteter men då kan man i alla fall prata lite med de andra och kanske ta en fika efteråt. Den sociala biten är minst lika viktig som själva aktiviteterna, säger Gisela Tullgren.

Bengt Wendel tycker att just vattengympan är den hittills bästa av aktiviteterna han fått prova under seniorskolan, här i bassängen bredvid Birgitta Larheim (t.h.) och Eva Engdahl.

Bild: Katia Boberg

Seniorskolan är en satsning som Helsingborgs stad drog igång hösten 2013. Tanken är att pensionärer ska få möjlighet att prova olika aktiviteter och samtidigt umgås och träffa andra. Det är 20 deltagare i varje klass och en av dem som deltar på vattengympan är Bengt Wendel.

– Det är fantastiskt att få prova så många olika aktiviteter. Vattengympan tyckte jag var bäst hittills, fast boule var väldigt roligt också, säger han.

På seniorskolans höstschema står bland annat bågskytte, kostföreläsning, matlagning, zumba och hjärt-lungräddning.

– På det här sättet får vi möjlighet att prova mycket och kanske hitta något vi vill fortsätta med. Annars kostar det ju väldigt mycket att gå på en massa olika aktiviteter, säger deltagaren Annica Gustafsson.

Annika Gustafsson gillar möjligheten att prova olika typer av saker, bland annat för att få för inspiration till att fortsätta med någon aktivitet framöver. Här i vattnet bredvid Lars Christensson.

Bild: Katia Boberg

Seniorskolan blev snabbt väldigt populär och idag är det två grupper som går varje termin. Att vara med en termin kostar 400 kronor.

– Första terminen var det 16 anmälda, sen spred sig ryktet och andra terminen var det 100 som anmälde sig. Nu är det 70 personer i kö som har anmält sig, berättar Gisela Tullgren.

Varför är det viktigt att staden anordnar seniorskolan?

– Det handlar om att skapa förutsättningar för ett hälsosamt åldrande. Många i den här åldern är mycket ensamma och behöver komma ut och träffa andra. Och Fritid Helsingborg är ju till för alla åldrar, inte bara för de yngre, säger Gisela.

Annica Gustafsson och Bengt Wendel håller med:

– När man slutar jobba är det lätt att tappa det sociala, det här blir ett sätt att hålla igång det, säger Bengt.

Eva Engdahl och Birgitta Larheim

Bild: Katia Boberg

Vad skulle staden kunna göra mer för seniorerna?

– Jag tror att det finns mycket aktiviteter men det är inte alltid så lätt att hitta informationen. Där kan staden bli bättre på att informera om de aktiviteter som faktiskt finns, säger Annica.

– Jag tycker att man skulle kunna utöka grupperna i seniorskolan också, det är många som står i kö för att vara med, säger Bengt.

Flera av grupperna som gått seniorskolan har fortsatt att träffas privat efter att terminen tagit slut.

– De möts upp och går stavgång och fikar till exempel. Det är jätteroligt när det blir så, säger Gisela Tullgren.

Läs mer om seniorskolan här.

Artikeln är publicerad av Helsingborgs stad. Du når oss via mejl här.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan