Signerat

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: SD blundar när Ekeroth svingar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får ofta frågor om Kent Ekeroth. I en intervju i Expressen nyligen sade han:
"Min uppmaning till Kent har ofta varit att han bör tänka efter lite innan han uttrycker sig."
Samtidigt kallade han Ekeroth för "en väldigt duktig riksdagsledamot".
SD:s tålamod med Ekeroth är förvånande. Han klarade sig kvar trots järnrörsskandalen. Men efter krogbråket i november tog han timeout från uppdraget som ledamot i riksdagens justitieutskott. Själv hävdar Ekeroth att han bara försvarade sig med en örfil.
I en rättsstat ska ingen dömas på förhand, inte heller Ekeroth. Mer anmärkningsvärt är att SD ser mellan fingrarna på att partiets representant i riksdagens justitieutskott brister i respekt för en grundläggande rättslig princip – att alla är lika inför lagen.
Expressen skriver om hur Ekeroth internt i partiet argumenterat för hårdare straff för utländska medborgare än för svenskar och för att utländska medborgare ska kunna utvisas även om de riskerar tortyr eller dödsstraff.
Tidningen refererar till interna mejl från 2012. Men åtminstone i vissa delar är det politik som partiet står bakom. För ett år sedan föreslog SD att personer dömda för terrorbrott ska kunna fråntas sitt svenska medborgarskap och göras statslösa och i det sammanhanget argumenterade Ekeroth för att utvisa terrorister oavsett om de riskerar tortyr i hemlandet.
Utländska medborgare utvisas ofta efter allvarliga brott. Men inte om de riskerar tortyr eller dödsstraff. Sverige följer FN:s konvention och Europadomstolen.
Det finns principer som ett anständigt samhälle inte kan frångå. Den som inte förstår dem kan inte kalla sig en anständig politiker. Och borde inte platsa i ett anständigt parti.
Gå till toppen