Digitalt & teknik

Internet är inte en modern form av slaveri

För knappt en månad sedan var det en insändare i denna tidning som gjorde mig rätt förbryllad. Sven Karlsson beskrev ingående hur han helst av allt skulle vilja slippa internet. Han skrev med en allvarlig penna och gick till och med så långt att han beskyllde svenska staten för att vilja förslava sina invånare genom att tvinga dem att använda internet till olika saker.

Att kalla något för slaveri är att ta till riktigt höga brösttoner. Sven Karlsson är så vitt jag kan se, utan att personligen känna honom, rätt övertygad om sin världsbild. Han vill inte ha internet, vill inte använda sig av internet och tycker att han inte behandlas med respekt eftersom han har valt att ställa sig utanför internetgemenskapen.

Jag känner flera som har valt bort sociala medier helt och hållet. Jag känner ytterligare några som pendlar mellan att vara aktiva i sociala medier och sedan ta en paus på några månader, för att återigen aktivera sina konton. De ambivalenta kallar jag dem. Jag känner en liten grupp människor som använder sociala medier professionellt men inte privat. Jag känner dock ingen människa som är frisk och yngre än 80 år som har valt bort internet helt och hållet. Vem väljer bort något användbart?

Medan jag läser Sven Karlssons insändare tänker jag att han måste ha blandat ihop sociala medier, e-handel, communitys och andra typer av sociala platser på nätet med själva grundformen ”internet”.

Jag kommer på mig själv med att gå och tänka på hans text i flera dagar. Han kan väl inte mena allvar med att det var bättre förr, innan internetåldern? Var det bättre när vi fixade med alla blanketter som skulle fyllas i för hand och skickas med porto och kuvert till Försäkringskassan? Var det bättre när barnen inte kunde få se mormor mer än två gånger om året för att hon bor i en annan del av Sverige? Var det bättre när vi var tvungna att gå till en bankomat för att kontrollera saldot på bankkontot?

För all del; jag kan jag förstå vissa människors syn på det uppkopplade, digitala livet som något stressigt och krävande. Men att dra hela internet, dess många egenskaper och dess påverkan på samhällets utveckling, ner i skiten är inte riktigt rättvist.
Det finns fortfarande alternativ för den som inte vill vara helt uppkopplad men allt blir mer och mer digitaliserat. I grunden handlar det om att samhället förändras. Förändring är svårt och kan vara oerhört skrämmande men jag tror helhjärtat på att förändring alltid är av godo.

Världen går mot en ny tid, en tid som inte liknar något som vi hittills har upplevt. Vi kan nyfiket omfamna den och ge den en chans eller så kan vi möta den med skepsis, rädsla och bojkott. Jag vet vad jag väljer och jag vet vad Sven Karlsson väljer.
Vad väljer du?

Gå till toppen