Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kovács (M) : Kritiken saknar betydelse för beslutet om bolagisering

Protesterna som har framförts från bland annat pensionärsföreningar och fackförbundet Kommunal kommer inte att påverka beslutet som ska tas på torsdag om att bolagisera delar av kommunens socialtjänst. Det säger kommunstyrelsens ordförande Péter Kovács (M).

Péter Kovács är övertygad om att en bolagisering av kommunens omsorg är rätt väg att gå.Bild: Niklas Gustavsson
Nyligen gick samtliga av kommunernas pensionärsorganisationer ut och kritiserade planerna på att bolagisera delar av kommunens omsorg. Bland annat menar de att insynen i verksamheten kommer att minska.
Föreningarna är också kritiska till att de inte har fått vara delaktiga i processen.
– Vi tycker det är upprörande, vi är ett samrådsorgan och detta är den största frågan hittills, som har koppling till våra verksamheter, sa Bengt Silfverstrand från PRO Höganäs till tidningen i förra veckan.
Men protesterna lär inte ha någon påverkan på beslutet som ska tas i kommunfullmäktige på torsdag, säger Péter Kovács.
– Det har inte tillkommit någon ny kritik som vi inte redan har tagit hänsyn till. Som jag bedömer det kommer det inte att påverka beslutet i fullmäktige.
Det samma gäller den kritik som tidigare kommit från andra håll, bland annat från facket.
– Vi lyssnar och begrundar allt vi får in. Men vi har fortfarande inte hört något som rubbar vår uppfattning i frågan, säger Péter Kovács.
Vad skulle kunna påverka beslutet då?
– Det skulle väl vara om det kommer fram argument där vi känner "oj, det här har vi inte tänkt på innan". Men det finner jag föga troligt.
– Vi har gjort en sammanvägning och tror att detta är den rätta vägen.
Om kritiken att föreningarna inte har fått vara involverade i processen säger han:
– Vi har inte haft för avsikt att involvera mer än vad vi gjort. Detta handlar om en omorganisation som inte kommer att innebära några förändringar i verksamheten.
Det är ju väldigt ovanligt att kommuner bolagiserar socialtjänsten. Hur vet ni att det inte kommer att påverka verksamheten?
– Det kommer att vara samma personer och samma chefer som kommer att utföra samma jobb som man gjort hittills.
Roger Nilsson (S) är andre vice ordförande i socialnämnden:
– Det är lite synd att pensionärsorganisationernas synpunkter kommer in så sent i processen, det hade haft större effekt om det inte kommit in "fem i tolv". Men vi är helt överens om synpunkterna.
– Det är beklagligt att kommunalrådet viftar bort detta som "det här har vi lyft innan." Det är lite arrogant kan jag tycka. Deras synpunkter skapar ännu mer tyngd i frågan.
Även på riksnivå har PRO kritiserat bolagiseringsplanerna – och kommer nu att lyfta frågan till regeringen.
Gå till toppen