Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya höghuset får årets stadsbyggnadspris

Västerpark får årets stadsbyggnadspris i Landskrona. Upprustningen i kvarteret Vildanden får ett hedersomnämnande.

Västerpark vann Landskronas stadsbyggnadspris för 2016.Bild: Moa Dahlin
Efter en tids träda blev projektet Västerpark till slut av i alla fall. Fast höghusets ursprungliga 15 våningar bantats ner till 12 våningar. Och kommunen fick lova att hyra in på den nedre hälften av höghuset med ett boende för omsorgen.
– Det var ett bra sett att hantera en risk. Det var det första projektet i vågen av Landskronas omdaning, sa stadsbyggnadsnämndens ordförande Börje Andersson på tisdagskvällen.
Han la förvisso till att man inte behövt banta ner hushöjden; det har varit strykande åtgång på bostadsrätterna i den övre halvan av huset.
Så delade nämnden ut stadsbyggnadspriset 2016 till de inblandade i projektet: HSB Landskrona, Midroc property development och Jais arkitekter.
Stadsbyggnadsnämndens motivering, Västerpark:
"Arkitektoniskt utgörs byggnaden av en större volym, fasaden har brutits ner till mindre enheter som stärker anpassningen till platsen. Huset är av egen sort, står stolt för sig självt och kontrasterar mot den varierade omgivningen, vilket är välgörande för hela Väster Park."
"Med ett modernt och uppbrutet formspråk blir byggnaden ett nytt, spännande inslag i stadsbilden som maktfullt befäster den västra delen av Landskrona. Byggnaden är ett föredöme som exempel på lyckad förtätning av staden."
– Om man gör bra produkter till rätt pris finns det alltid en marknad, sa Börje Andersson, innan han delade ut plaketter och konstverk av Ulla Stina Larsson till mottagarna.
Det är inte bara arkitekturen som lett fram till valet av Västerpark, utan hela processen med dubbla funktioner, och dessutom tredimensionell fastighetsbildning. "Modet från byggherrarna att genomföra projektet ska värderas högt", står det i nämndens motivering.
Eftersom det enligt Börje Andersson var många byggen som kvalificerade sig till priset ger nämnden också ett hedersomnämnande.
Det går till upprustningen av fastigheterna Vildanden 12 och 13, där bland annat Landskrona Postens redaktion sitter. De inblandade fastighetsägarna är Tommy Persson och Bo fint i Tvååker.
Stadsbyggnadsnämndens motivering, Vildanden:
"En stor utmaning har lyckats. Förvandlingen av de intressanta och historiska bostads- och verksamhetskvarteren i kvarteret Vildanden etapp ett är nu genomförd. Här har det skapats en kreativ miljö som ger en bra plattform för en fortsatt utveckling av närområdet för verksamheter och företagsamhet. "
Landskrona Postens redaktion, nu i kvarteret Vildanden, som får ett hedersomnämnande av stadsbyggnadsnämnden.Bild: Annika Harlegard (HDSydsvenskan)

Skamfläcken som reste sig mot skyn

Delar av kvarteret Albano, där Västerpark ligger har varit en skamfläck på två sätt. Dels det hyreshus mot Vilan som fick öknamnet "Kumlabunkern" — vinnare av Landskrona Postens tävling om stans fulaste hus.
Landskronahem tömde huset och rev det 2003 — just med motiveringen att det var stans fulaste.
Dels var det den tidigare textilfabriken Emondska mot Suellsgatan. Efter att en oljecistern läckt drabbades de närboende av luktproblem. Landskronahem stämde den tidigare ägaren Trianon på saneringskostnaderna.
2004 revs även Emondska huset — en omtvistad rivning, som bland annat stadsantikvarien var emot.
Läs också Industrihistoria rivs
Mot Vilan byggdes Italiengatans gruppboende, öppnat 2009. Men det mesta av kvarteret föll i träda under flera år.
Läs också Tomten som kommunen glömde bort
Höghusplaner växte fram. 2008 gavs bygglov till för ett 48 meter högt hus med bostadsrätter, till Albano Park AB – HSB:s och Kristinebergs fastigheters gemensamma bolag.
Det tog några år innan konjunkturerna vände uppåt och man faktiskt började bygga det något mindre huset, delat mellan ett demensboende, och bostadsrättsföreningen Västerpark. Våren 2016 började inflyttningen.
Läs också Nyinflyttade om högsta huset i Landskrona: ”Helt fantastiskt”
Även kvarteret Vildanden har en intressant historia. En av kvarterets tidigare fastighetsägare, Jan Hansveden, hörde sig för om möjligheten att riva och bygga en moské istället. Någon moské blev det aldrig, men hans fråga — som enligt honom själv inte var allvarligt menad — ledde till att han uteslöts ur Sverigedemokraterna.
Läs också Hansvedens rivningsplaner möter motstånd
Höjden sänktes från 15 våningar i de ursprungliga planerna till tolv i slutresultatet. Bostadsrätterna gick åt snabbt.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen