Signerat

Tobias Lindberg: Tobias Lindberg: Skatteverket har en del att lära Polisen.

Dan Eliasson vill ge organisationen ett lyft.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Förre S-ledaren Mona Sahlin fick inget större bifall när hon hävdade att det är häftigt att betala skatt. Men det är åtminstone lite häftigt vad som kan göras med strikta beskattningskrav.
Som framgick i tisdagens tidning samarbetar säkerhetspolisen, Säpo, sedan ett drygt år tillbaka med Skatteverket vid misstankar om finansiering av terrorism. Så här långt har det lett till upptaxering av cirka 120 personer, varav ett tjugotal i Malmöområdet, och några fall har lämnats vidare till åklagare.
Staten har härigenom fått in över tio miljoner kronor mer i skatt och terrorgrupper har förhoppningsvis fått skralare ekonomi. Äntligen väcks förhoppningar om att komma åt terroristernas pengar.
Att finansiera terror har varit kriminellt länge och i våras utökades lagstiftningen till att även omfatta pengar till terrorresor. Men ingen har fällts för brottet på mer än tio år.
Enligt uppgifter till tidningen hoppas Säpo på nya åtal genom samarbetet med Skatteverket. Liknande insatser har tidigare gjorts mot organiserad brottslighet och det är naturligtvis utmärkt med myndighetssamarbete. En undran hänger sig ändå kvar:
Hur kan skattetjänstemännen lyckas där rättsväsendet går bet?
Visst är beviskraven väsentligt lägre för upptaxering än för åtal för terrorfinansiering. Men om Säpo tror på fler åtal till följd av samarbetet kanske det också finns en del för rättsväsendet att lära av Skatteverket.
Det rör sig om en myndighet med höga förtroendesiffror och ord om sig att arbeta effektivt. I Förtroendebarometern 2016 sade sig 61 procent av de tillfrågade ha mycket eller ganska stort förtroende för Skatteverket. Även Riksrevisionen gav tummen upp i en granskning av verksamheten som presenterades i höst. Bland annat lovordades kvalitetssäkring och kompetensplanering. Det gavs också beröm för arbetet med att fånga upp signaler från den egna verksamheten om förenklings- och förändringsbehov.
Här kan andra myndigheter ha att lära. Och då inte minst Säpos kollegor inom Polismyndigheten. Polisen ligger visserligen jämsides med Skatteverket i Förtroendebarometern, men i fråga om effektivitet och uppföljning är skillnaden monumental. Andelen uppklarade brott är den lägsta på 16 år. Men detta nämner Polisen inte i sin årsredovisning, vilket lett till hård kritik från Riksrevisionen.
Rikspolischef Dan Eliasson lovar bättring. Han kan gott snegla på Skatteverket under sitt arbete med omorganisationen. Effektiv brottsbekämpning är verkligen häftig. Dessutom nödvändig.
Gå till toppen