Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Här är julens roligaste sällskapsspel

Dags för ett nytt sällskapsspel till jullovet? Vi har testat 27 sällskapsspel och betygsatt dem.

Fashionshow.

Fashionshow

Ålder: 6–8 år. Förlag: Peliko. Typ av spel: Brädspel. Speltid: 20 minuter. Antal spelare: 2–4.
Ett lätt och roligt spel, tycker åtta­åringen. Inga krångliga regler, bara att sätta i gång och spela.Här ska duhitta mönsterkombinationer på spelplanen och snabbt lägga en Fashion-figur på mönstren för att klä figuren. Men det gäller att vara snabb, Det finns bara ett visst antal av kombinationerna som tärningarna kan visa. Den som först klätt upp alla sina åtta figurer vinner.
Bamse och häxans dotter.

Bamse och häxans dotter

Ålder: 5+. Förlag: Kärnan. Typ av spel: Brädspel. Antal spelare: 2–4 . Speltid: 20 minuter.
Den som lyckas samla på sig sex guldklimpar först vinner. Garanterad guldchans finns längst ned på havets botten men för att komma dit behöver du en dykarhjälm. I vattnet högre upp får du antingen guld eller sten. Krösus tar ditt guld men Bamse ger tillbaka det. Tärningen styr fram och tillbaka. Tvååringen och fyraåringen kastas mellan glädje och förtvivlan, men gillar skarpt sitt första brädspel som är både enkelt och spännande.
Ryktet går... Viskleken på papper.

Ryktet går... Viskleken på papper

Förlag: WOW. Ålder: 8+. Typ av spel: Familje-, partyspel. Speltid: Cirka 30 minuter. Antal spelare: 4–8.
Spelet går ut på att rita och gissa rätt. Det är ett enkelt och roligt spel för alla åldrar. Det var svårt att få poäng och vissa ord var omöjliga att rita inom tidsangivelsen – men vi skrattade konstant.
Häxans charadspel.

Häxans charadspel

Förlag: Tactic. Ålder: 5+. Typ av spel: Charadspel. Speltid: Cirka 20 minuter. Antal spelare: 3–6.
Annorlunda och kul spel där deltagarna får vifta med trollspö, dra kort och spela upp charader. Perfekt för 5–6-åringar som gillar att teaterapa sig lite. Charadkorten var enkla att förstå och spelomgångarna föredömligt korta och inte så vinstfokuserade. Extra plus för häxkitteln som var rolig att bygga ihop, litet minus för veka trollspön.
Place.

Place

Förlag: Martinex/Pelico. Ålder: 15+. Typ av spel: Familjespel – geografi. Speltid: Cirka 45 minuter. Antal spelare: 2+.
Spelet går ut på att svara rätt på så många geografifrågor som möjligt och samla på sig flest spelkort. Klurigt, mycket kul och inte alls säkert att kunnigast vinner. Det gäller att tänka strategiskt också, eftersom man i viss mån kan styra hur svåra frågorna blir och lär av varandras misstag. Enkla regler och lätt att komma igång!
Memento.

Memento

Förlag: Alga. Ålder: 3+. Speltid: Cirka 10 minuter. Antal spelare: 2–6 spelare.
Det här är ett memory tänkt att spela på golvet eller utomhus. Motiven är olika djur, tänk bondgårdsdjur fotograferade på 1990-talet. Det bilderna saknar i stil väger den ”rörliga” spelformen upp med råge. Både treåringen och sjuåringen gav det tummen upp.
Kivi.

Kivi

Ålder: 8+. Förlag: Peliko. Typ av spel: Taktikspel. Speltid: 30 minuter. Antal spelare: 2–4.
Slå tärningar och försök få ihop de kombinationer som krävs för att skapa sammanhängande kedjor på en spelplan. Långa kedjor=mer poäng. Klurigt spel med klassikerpotential! Plus för medföljande kuriosa där man får veta att en av spelets skapare är Sheyla Bonnick – artist som bland annat sjungit i popgruppen Boney M.
Apbingo.

Apbingo

Förlag: Kärnan. Typ av spel: Bingo. Speltid: 5–15 minuter. Antal spelare: 2–4 .
Apbingo fungerar precis som namnet antyder - det gäller att samla en hel rad apor, i samma färg eller en av varje färg. MEN – för alla i, eller som aldrig växte ur, kiss- och bajsåldern så förgylls detta spel av att du kan sabotera för din motståndare genom att lägga gorillabajs i hens väg mot bingo. En hit!
M.I.G

M.I.G

Förlag: MIG. Ålder: 15+. Typ av spel: Frågespel. Speltid: 60 minuter. Antal spelare: 2–6.
I M.I.G gäller det att vara allmänbildad och ha koll på omvärlden men också att ha tur med tärningen. Spelet är enkelt att förstå och lätt att ta med sig men roligare desto fler spelare som sitter runt bordet.
Resan.

Resan

Förlag: Alga. Ålder: 5+. Typ av spel: Brädspel. Speltid: Cirka 30 minuter. Antal spelare: 2–4.
Kapplöpning genom Danmark, Norge, Island, Sverige och Finland. Det gäller att samla vykort från alla länder och sedan återvända hem. 5-åringen tyckte det var väldigt kul att planera båt-, tåg- och andra färdsätt. De vuxna tyckte det blev lite segt när man väl fått ihop sina vykort. Visste-du-att-kort som bonus för vetgiriga barn och vuxna.
Vem vet mest?

Vem vet mest?

Förlag: Tactic. Ålder: 15+. Speltid: Cirka 45 minuter. Antal spelare: 2–8 spelare.
Ett klassiskt frågesportspel gjort efter tv-programmet. Här går det att spela i lag eller enskilt. Man kör två ronder där det gäller att kvalificera sig för final. I finalen kan man välja att svara på frågan efter att kategorin har lästs upp, eller lämna över den till strategiskt val spelare. Riktigt kul om man gillar frågesport. Nivån på frågor varierar kraftigt.
Rappa på.

Rappa på

Ålder: 8+. Förlag: Tactic. Typ av spel: Ordspel. Speltid: Cirka 45 minuter. Antal spelare: 4.
Man får ett ämne uppläst för sig och sedan ska man komma på ord som hör till ämnet under tidspress. Haken var att endast tio av orden man kom på var rätt. Vissa ämnen var aningen svåra men det var ändå ett väldigt kul spel med bra tempo. Perfekt speltid. Bra att ämnena var uppdelade för barn och vuxna.
När då.

När då då x 6

Ålder: 12+. Förlag: Kärnan.
Ett trevligt spel men kan lätt bli enformigt om man bara väljer att köpa hem en av kategorierna. Alla spelare bör vara intresserade av den kategorin man spelar för att tycka om spelet.
Pettson och Findus: Stora sakletarspelet.

Pettson och Findus: Stora sakletarspelet

Förlag: Alga. Typ av spel: Brädspel. Speltid: 20–30 minuter. Antal spelare: 2–4.
Spelarna ska hitta saker som Pettson & Findus behöver för att till exempel fira jul, uppfinna en automatisk kaffekanna eller vinterfiska. Tolv redskap till varje uppdrag finns listade som spelaren efter en snabb titt måste memorera. Den som först hittar fyra godkända saker vinner. Ett plus att lättare och svårare varianter av spelet föreslås. Barnen som spelade är lite under målgruppen men det är tveksamt om de kommer att uppskatta det mer när de blir fem. Spelet är inte särskilt spännande.
Pulldini.

Pulldini

Ålder: 3+.Förlag: Peliko. Typ av spel: Lekbaserat. Speltid: 15 minuter. Antal spelare: 2–4 stycken eller fler.
”Fest” utbrast treåringen och började duka upp. Ett bord, en duk, en snurra och små tallrikar och bestick i plast kommer med spelet. En spelare i taget får snurra för instruktioner om hur många av tillbehören som ska placeras på bordet. Spelet går sedan ut på spelarna ska dra bort duken utan att tillbehören trillar ner från bordet. Lite svårt för en treåring, men uppskattade tillbehör att leka picknick med.
Triominos.

Triominos

Förlag: Alga. Ålder: 6+. Speltid: Cirka 15 minuter. Antal spelare: 2–4. Typ av spel: Taktik.
Lättspelat men klurigt spel där man ska bli av med sina brickor genom att matcha siffror samtidigt som man samlar poäng. Med fördel kan man samla extra poäng genom att bilda figurer men också lägga på en enklare nivå då det spelet blir med turbetonat.
Ryktet går… för vuxna.

Ryktet går… för vuxna

Förlag: Wow. Ålder: Vuxna. Typ av spel: Partyspel. Speltid: Cirka 30 minuter. Antal spelare: 4–6 spelare
Som vanliga Ryktet går...i en festversion för den som har rejält med under bältet-humor. Alla ritar sitt respektive hemliga, snuskiga ord och alla försöker gissa vad man ser. Ganska ”skämmigt” till en början, tills alla hämningar släpper. Vissa av oss tycker spelet är sexistiskt. Lätt och snabbspelat.
Möjliga familjen.

Möjliga familjen

Förlag: Olika. Ålder: 5+. Typ av spel: Familjespel. Speltid: Cirka 15 minuter. Antal spelare: 3+.
I ”Möjliga familjen” gäller det att vara på hugget och ha bra minne, annars blir du av med dina kort till uppmärksamma medspelare. Det gäller att samla så många ”familjer” som möjligt för att i sin tur få så många poäng som möjligt. Spelet är en modern variant av ”Löjliga familjen”.
Pentago.

Pentago

Förlag: Mindtwister. Ålder: 8+. Antal spelare: 2–4. Speltid: Cirka 20 minuter.
Strategispel där man få tänka så det knakar. Det handlar om att få fem kulor i rad men det hela kompliceras genom att man efter varje lagd kula måste snurra ett varv på en av brickorna så att spelplanen hela tiden förändras. Klurigt som bara den, småprata samtidigt funkar inte.
Mästarnas mästare.

Mästarnas mästare

Förlag: Alga.Ålder: 10+. Typ av spel: Familjespel. Speltid: Cirka 30 minuter. Antal spelare: 3–6.
Ett spel där man utmanar varandra både psykiskt, fysiskt och taktiskt. Det gäller samla poäng på allt från vem som hoppar jämfota, lägga ut siffror under tidspress, till att binda knopar. Man lär sig snabbt varandras styrkor och svagheter...Kul! Och kan vända snabbt i den slutliga ”duellen” där reaktionsförmågan avgör.
Var är lilla kaninen.

Var är lilla kaninen

Ålder: +18 månader. Förlag: Peliko. Typ av spel: Lekbaserat. Speltid: Cirka 10 minuter. Antal spelare: 2-4 stycken.
Ett spel för den med mycket fantasi. Kaninen göms under olika ”burkar” med motiv på. Barnet ska sedan gissa var kaninen är gömd med hjälp av beskrivning från medspelaren. Det finns ingen begränsning med spelet då det är lekbaserat. Pedagogiskt spel och uppskattat av treåringen som tyckte det var väldigt spännande att se var kaninen gömde sig.
Labyrint.

Labyrint – brädspelet 2.0

Förlag: Peliko. Ålder: 6+. Typ av spel: Brädspel. Speltid: Cirka 40 minuter. Antal spelare: 2–4 spelare.
Innehåller fyra utmaningar eller banor hämtade från tv-programmet med samma namn. Spelet kan spelas med första utgåvan av spelet eller fristående. En 6-åring som älskar programmet kastar sig in i spelet och älskar slajmtunneln och labyrinten. Två av utmaningarna var dock lite för tuffa för de yngsta.
Piratjakten.

Piratjakten

Ålder: 4–99 år. Förlag: Wow. Typ av spel: Brädspel. Antal spelare: 1–6. Speltid: Cirka 30 minuter.
Spännande och roligt spel där ni ska borda ett piratskepp och samla på er viktig utrustning för att sedan ta er ner till skattkammaren. Men ni måste vara försiktig, har ni otur låser piraterna in er i fångburen, eller så kanske någon av er måste du gå på plankan! Det bästa av allt: Här spelar alla i samma lag mot piraterna! Ni vinner, eller förlorar – tillsammans!
Sverige.

Sverige

Förlag: Tactic. Ålder: 12+. Typ av spel: Familjespel – frågespel. Speltid: Cirka 45 minuter. Antal spelare: 2–6 spelare.
2–6 spelare.Beskrivning: Här får alla spelare samma fråga och svarar var och en något av de fyra svarsalternativ som ges. Den som svarar rätt på flest frågor vinner. Nästan omöjliga frågor, så de flesta av oss gissar vilt – och det blir roligt! Både svarsbrickor och frågemarkör saknas i vår inplastade spellåda, men vi tillverkar snabbt och enkelt egna av vanligt ritpapper. Lagom speltid, perfekt för er som inte orkar köra en hel runda Monopol.
Tyck till.

Tyck till

Ålder: 8+. Förlag: Tactic. Typ av spel: Brädspel. Speltid: Minst 30 minuter. Antal spelare: 3–6.
Vilken färg förknippar du med ett bestämt ord? Det tar du reda på när du spelar det här spelet. Hur lång tid det tar att spela är svårt att säga då diskussionerna kan bli många och långa... Den spelare som har flest svar som matchar övriga spelares vinner. De 240 ordkorten gör att du kan spela spelet om och om igen. Roligt... nja.
När då då original.

När då då original

Förlag: Kärnan. Ålder: 15+. Typ av spel: Frågespel. Speltid: 10 minuter (60 enligt tillverkaren). Antal spelare: 2–8.
I ”När då då” gäller det att ha koll på årtal och gissa rätt. Kanske för enkelt för ett gäng vuxna. Kul med allmänbildning men tråkigt att första spelaren vid varje omgång vann direkt. Det innebar kort speltid och att vi snabbt tröttnade.
Det lilla tåget.

Det lilla tåget

Ålder: 4+. Förlag: Tactic. Typ av spel: Brädspel. Speltid: Cirka 30 minuter. Antal spelare: 2–4.
Tåget flyttas runt på en spelplan och det gäller att samla på sig borttappade resväskor i rätt färg. För det första är tåget svårmanövrerat, för det andra är spelets moment inte särskilt roliga. Treåringen förstod inte reglerna och har roligare tåg att leka med, sjuåringen blev uttråkad av det trista upplägget. Det är nog inte roligt för någon ålder...
Läs mer: Julklappstips – 24 dataspel att lägga under granen
Läs mer: Högtid för sällskaplig spelbransch
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Jul 2016
Gå till toppen