Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Olle Lönnaeus: Hemliga hotet från Putin fick politikerna att ge upp miljondrömmen

Hotbilden är hemlig. Men lokalpolitikerna på Gotland vek ner sig när regeringen förde fram Försvarsmaktens sekretessbelagda argument. Nord Stream får avslag på sin begäran att hyra Slite hamn.
Nord Stream får nej på sin begäran att hyra Slite hamnBild: SÖREN ANDERSSON
Beskedet kom mindre än ett dygn efter att utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist kallat regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) till Stockholm för ett allvarligt samtal.
"Det är självklart en besvikelse. Det handlar om arbetstillfällen och det hade varit en lyft för hotell och affärer i Slite", suckade Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden på Gotland där det formella beslutet tas på torsdagen.
Vilken hotbild målade Wallström och Hultqvist upp för att få lokalpolitikerna överge drömmen om ett fett hyreskontrakt med ett ryskt gasbolaget?
I debatten om den planerade ryska gasledningen på Östersjöns botten står två scenarior emot varandra.
Enligt Nord Stream – bolaget som via statliga Gazprom kontrolleras av Kreml och Vladimir Putin – finns ingen risk alls för Sverige att hyra ut hamnar på Gotland och i Karlshamn.
Hamnarna ska utnyttjas för att lagra rörledningar. I Slite, där planeringen kommit längst, ska inte en enda ryss arbeta. En holländsk underentreprenör ska sköta jobbet med hjälp av lokalanställd svensk personal. Kustbevakningen kan göra oanmälda kontroller om de inte litar på att allt går rätt till.
Det här scenariot var lokalpolitikerna böjda att tro på. Uthyrningen av Slite hamn skulle ju ge femtio sköna miljoner per år i intäkter. I Karlshamn lockades politikerna av den dubbla summan.
Men så bjöd regeringen upp Björn Jansson och kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) från Karlshamn till Stockholm. I tisdagens möte med Wallström och Hultqvist fick de ta del av Försvarsmaktens och regeringens oro.
Exakt hur hotbilden beskrevs vet vi inte på grund av hemligstämpeln. De båda lokalpolitikerna belades med munkavle.
Men det är ingen djärv gissning att scenariot såg ut så här: Mörka krismolm tornar upp sig över Östersjön. Ryssland ökar det militära trycket mot de baltiska staterna, som man gjorde med Ukraina för två år sen inför annekteringen av Krim. Sverige och Nato protesterar. Plötsligt dyker det upp rysktalande tungt beväpnad personal i anonyma uniformer i Slite hamn. Vad gör de där? Säkerhetsvakter för att trygga ryska intressen, det vill säga gasledningen, svarar Nord Stream. Från Moskva kommer ett tydligt budskap till den svenska regeringen: Alla försök att avvisa "säkerhetspersonalen" kommer att betraktas som en fientlighet mot Ryssland.
Uppenbarligen tog Wallströms och Hultqvists skräckscenario skruv. Gotland och sannolikt även Karlshamn säger njet till Putin.
Vladimir PutinBild: Alexander Zemlianichenko
Men varför ska lokalpolitiker fatta beslut som rör Sveriges säkerhet?
Wallström och Hultqvist hävdar att regeringen inte hade befogenhet att köra över kommunerna. Juridiska experter menar tvärtom att det hade varit fullt möjligt att göra det med hänvisning till rikets säkerhet.
Hur som helst löstes nu saken pragmatiskt. Sverige slipper inte en ny rysk gasledning i Östersjön, men erbjuder i alla fall inte Putin en landstigningsplats på svensk mark. Det kommunala självstyret består. Gotland och Karlshamn kompenseras med en eller annan regional satsning från Stockholm.
Summa summarium: Alla nöjda - utom Putin.
Gå till toppen