Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

"Vårt arbete behövs tyvärr mer än någonsin"

Det handlar om respekt, mångfald och tolerans. Som ny generalsekreterare för Teskedsorden vill Lovisa Fhager Havdelin skapa en bättre värld.

Lovisa Fhager Havdelin, uppvuxen i Helsingborg, önskar verka i en värld där alla människor kan uppskattas, respekteras och ha inflytande.Bild: Magnus Ragnvid
Lovisa Fhager Havdelin är ny generalsekreterare för Teskedsorden. Det är en stiftelse som arbetar för ökad tolerans och respekt bland människor.
Det är ett nästan omöjligt jobb. Men det är här medmänniskan Lovisa Fhager Havdelin, 33, kommer in i bilden. Hon har lång erfarenhet av detta ämne. Redan som åttaåring fångades hon av riksdagsdebatterna i tv.
– Engagemanget är det centrala i mitt liv. Jag är nästan provocerande optimistisk, är hårt arbetande och har inga regelbundna tider. Det blir många gånger mer tolv än åtta timmar om dagen. Och jag är morgonpigg.
Teskedsorden, där bland andra artisterna Timbuktu och Lill Lindfors är styrelseledamöter, har funnits i tio år. Det är en aktiv stiftelse med många projekt och allt fler anställda. Målet är en värld med mer positiva attityder, minskad diskriminering och minskad främlingsfientlighet.
Det mesta av Lovisa Fhager Havdelins tid kretsar kring frågor om ökad förståelse för våra medmänniskor.
– Jag är ute mycket i våra skolor och utbildar pedagogisk personal. Barn och ungdomar är det centrala i vår verksamhet. Det är fortbildning i humanism och respekt. Vårt arbete behövs tyvärr mer än någonsin.
Visserligen bodde Lovisa Fhager Havdelin de första åren i Habo i Västergötland, men allt förändrades när föräldrarna separerade.
– Då jag var 12-13 år flyttade jag efter mamma till Helsingborg. Där är jag uppväxt.
Lovisa Fhager Havdelin passar nu också på att hylla staden Helsingborg och sänder ett tack:
– Det var i Helsingborg allt började för mig, tveklöst är det så. Men det gäller ju också att ha rätt omgivning, ett bra socialt nätverk. Att jag kom till Helsingborg fick en avgörande betydelse för mitt liv. Här öppnades helt andra möjligheter för mig. I Habo var allt begränsat för mig. I Helsingborg kunde jag se New York framför mig.
I Helsingborg gick Lovisa Fhager Havdelin på Magnus Stenbocksskolan och Nicolaiskolan.
– Och när jag var 15 år intresserade jag mig för Amnesty och mänskliga rättigheter. Det internationella perspektivet har hela tiden funnits där. Och när jag var 16 år höll jag ett tal på en 5i12-manifestation mot främlingsfientlighet och rasism vid Terrasstrapporna nedanför Kärnan. Jag kände mig jättestolt. Helsingborg gav mig arenorna för att utveckla mitt intresse och engagemang.
– Egentligen var jag en helt vanlig tonåring. Men min mamma stöttade mig hela tiden, hon har gjort mig till den person jag är idag.
Efter tiden i Helsingborg blev det studier i Lund och Stockholm. Hon har en examen i politiskt magisterprogram med statsvetenskap och mänskliga rättigheter som inriktning.
– Jag har dessutom alltid haft något ideellt engagemang. När jag studerade i Lund stod jag bland annat i en Second hand-butik för Amnesty. Och var samtalsledare för Rädda Barnen i Staffanstorp.
Lovisa Fhager Havdelin har nu bott i Stockholm i fem år, men har fortfarande kvar banden till Helsingborg.
– Min mamma bor där och jag är i Helsingborg någon gång varannan månad.
Som ni förstår är Lovisa Fhager Havdelin i ständig rörelse. Det är full fart. Dagarna är fulltecknade. Hon har just varit i Sveriges riksdag för en prisutdelning med 5i12-rörelsen, som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism. Två intervjuer väntar. Och agendan fylls på. Det är resor i Sverige, Europa och världen, till och med New York...

Lovisa Fhager Havdelin

Aktuell: Ny generalsekreterare för stiftelsen Teskedsorden, som grundades 2006 av Tidningen Vi. Stiftelsen arbetar för tolerans och respekt människor emellan. Stiftelsens målsättning är att nå ut till unga människor och få dem att reflektera kring dessa viktiga frågor.
Lovisa Fhager Havdelin har tidigare varit verksam i svenska och internationella organisationer som Läkare Utan Gränser, Peace Dividend Trust, Unicef och Amnesty.
Hon sitter även i styrelsen för organisationen WONSA (World Of No Sexual Abuse) och är med i Nationalkommittén för Raoul Wallenbergs dag och är knuten till UN Foundations globala nätverk ”+Social Good Connector”.
Bor: Stockholm.
Övrigt: Erhöll 2015 utmärkelsen årets ”FN- supporter” och blev i år uttagen att delta i Anna Lindh Academys ledarskapsprogram med fokus på mänskliga rättigheter.
Gå till toppen