Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon blir ny Hx-general

Nathalie Jarnhäll tar över som ansvarig för Hx 2017.Bild: Sven-Erik Svensson
Nathalie Jarnhäll har jobbat i staben för Hx de senaste åren. Nu tar hon över som bas för hela festivalen efter Daniel Nilsson. Vi har träffat henne för ett samtal om förväntningar och vad som kan händer med Hx nästa år.
I dag är det officiellt klart att Nathalie Jarnhäll tar över som ansvarig för Hx efter Daniel Nilsson, som lämnar efter tre år på posten.
Vi börjar med den klassiska frågan, hur känns det?
– Det känns jätteroligt och superspännande. Jag är egentligen en riktig julälskare, men detta är första gången som jag vill att julen ska vara över så att vi kan jobba vidare så fort som möjligt.
Nathalie Jarnhäll är utbildad eventkoordinator. Samma år som hon blev klar med utbildningen, 2013, fick hon sin första antällning på dåvarande Helsingborgsfestivalen. Hon har sedan dess arbetat för evenemangsenheten i Helsingborg och varit med i ledningen för alla de tre Hx som hållits, men även jobbat med stora projekt som bland annat folkdansfestivalen Europeade och 150-årsjubileet på Sofiero.
– Hx tycker jag personligen är ett av de roligaste arrangemang jag jobbat med. Det ska vara gratis och öppet för alla. Det spelar ingen roll vilken inkomst du har, du ska kunna gå på Hx och uppleva något. Och det ska också ge en positiv effekt för staden. För vi gör det här tillsammans med de lokala föreningarna och det lokala näringslivet, säger Nathalie Jarnhäll.
Nathalie Järnhäll ser fram emot att börja arbetet på allvar med Hx 2017.
Efter kritik både 2014 och 2015 genomgick Hx i år en förändring och blev en mix av gamla Helsingborgsfestivalen och den nyare Hx-formen.
Det är en inriktning som man kommer att arbeta efter även 2017.
– Hx ska hela tiden vara föränderligt. Men vi kommer absolut att fortsätta i den formen som vi satte i år. Vi har letat oss fram i tre år och det här året blev responsen positiv och det är klart att vi ska fortsätta på det spåret, säger Nathalie Jarnhäll.
– Sen vill vi såklart utveckla vissa delar och tillföra nya aktiviteter. Men behålla det gamla i form av tivoli, knallar och ett bredare musikutbud. Utmaningen är att hitta en tillräckligt stor yta för att kunna leverera den storlek på tivoli som besökarna efterfrågar.
Scenen på Furutorpsplatsen.Bild: Tom Wall
Hur var det att jobba med Hx när det kom så mycket negativa reaktioner?
– Det var så klart inte kul. Hela gruppen som jobbar med Hx är väldigt engagerade och man tar åt sig även om det inte riktigt mot oss som privatpersoner. Men det man kan göra är att lyssna när det kommer konstruktiv kritik.
Varför tror du att folk var mer positiva i år?
– Jag tror det beror på en kombination av saker. Dels tog vi in det som folk bett om. Vi förändrade delar av innehållet. Sen tror jag att folk generellt är skeptiska till stora förändringar. Och vi gjorde en stor förändring första året och det kanske vi inte skulle ha gjort. Vilket förstås är lätt att säga så här i efterhand. Men jag tror också att folk har anpassat sig efter tre år.
– Sen tror jag att det betydde väldigt mycket att en stor del av området på Söder. Det gjorde att det blev en annan känsla. Vi fick folkfeststämningen. Furutorpsplatsen blev också en jättemysig spelplats. Det blev lite av ett mini-Sofiero.
Hx 2016.Bild: Tom Wall
Blir festivalen kvar på Söder 2017?
– Vi kommer att utgå från Söder även nästa år. Sen tittar vi på möjligheterna att växa ut. Men det finns svårigheter med detta, eftersom det pågår en förtätning av staden. I sitt syfte är den jättebra, men för oss blir det svårare. Vi har inte längre så många stora planytor i stan. Speciellt inte sådana som är kopplade till evenemangsområdet, säger Nathalie Jarnhäll.
– Vi siktar också på att hålla Hx samma datum, första helgen i augusti.
Hx-scenen på Furutorpsplatsen.Bild: Tom Wall
Arbetet med Hx 2017 är redan igång, men det är först efter nyår som den verkliga rivstarten sker.
– Efter nyår handlar det om att ta möten med alla aktörer och identifiera alla nya aktörer vi behöver knyta till oss. Hela januari scannar vi av vad vi har i Helsingborg. Vad kan vi hitta som vi inte redan har hittat?, säger Nathalie Jarnhäll.
Hon och den nya projektgruppen bestående av Tina Bild (programansvarig), Josefina Wingren (områdesansvarig) och Jonas Stoltz (musikansvarig) tar gärna emot tips och idéer.
– Ja, vi uppmuntrar gärna att folk hör av sig. Det är bara kul. De kan antingen nå oss via kontaktcenter eller mejladressen som finns på hemsidan.
Vilka bitar vill du utveckla till nästa år?
– Jag skulle vilja att vi fortsätter att utveckla unika aktiviteter. Vi har många bra aktörer som redan är kopplade till Hx. Nu ska vi göra en utvärdering med dessa och se vad vi kan utveckla och förädla.
– Sen vill vi jobba mer med tema-områden. Och jag ser gärna att vi skapar ett mer intressant evenemangsområde. Inte bara sett till aktiviteter, utan även till inramning. Hur kan vi göra området vackrare?
Gå till toppen