Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hx ökade kraftigt – 150 000 besökare enligt ny rapport

Handelns Utredningsinstitutet, HUI Research, är nu klara med sin rapport om årets Hx. Den visar att både besökare och aktörer var nöjda med festivalen 2016. Som även ökade besöksantalet med cirka 50 000 jämfört med 2015.

The Sounds på Furutorpsplatsen under Hx 2016.Bild: Tom Wall
Dessutom visar festivalens egen slutrapport att Hx höll sig inom budgetramarna. Visserligen blev kostnaderna något dyrare än budgeterat, 5 427 590 kronor (5 227 000). Å andra sidan blev intäkterna också större än budgeterat (5 404 504 kronor (5 229 000). Vilket innebär ett minus på 23 086 kronor.
I år genomfördes Hx för tredje gången och på nytt datum, 4–6 augusti. Dessutom med delvis förändrat innehåll och på ny plats, Söder.
Förändringarna togs emot positivt, konstaterar HUI Research i sin rapport.
Hx 2016 får medelbetyget 3,6 på en femgradig skala av besökarna. Även aktörernas medelbetyg på festivalen har ökat från 3,6 till 4,0.
Mer än dubbelt så många besökte Hx 2016 under samtliga tre evenemangsdagar jämfört med 2015.
Även antalet utländska besökare – mestadels danskar – steg från 2,2 procent till 14.1 procent.
Mycket folk ute på Södergatan under Hx 2016.
En annan sak som lyfts fram i HUI:s undersökning är att besökarna upplevde Hx som tryggare och med bättre ordning än tidigare år.
HUI har också frågat vad man vill se mer av på kommande Hx. Musiken är viktig och många efterlyser fler lokala band, men även klassisk musik och världsmusik.
De tillfrågade vill även ha ett mer varierat matutbud och större marknad. Andra saker som efterfrågas inför kommande Hx är till exempel dansuppträdanden, kemiskska och fysikaliska experiment, teknikuppvisningar, mer extremsport, hästridning och schack.
I Hx slutrapport konstateras också att samplaneringen med gatuteaterfestivlen Passage och Eskilscupen gav "positiva synergieffekter för alla parter".
I rapporten står också:
"Hx projektgrupp och ansvariga för Eskilscupen ser i sin gemensamma utvärdering stora fördelar med att även i framtiden genomföra de båda evenemangen under samma helg med den uttalade ambitionen att utveckla samarbetet."
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen