Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Julstämning

Skinkan backar på årets julbord – gröna rätter ökar

Skinka och köttbullar tappar i popularitet på årets julbord. Intresset för lax och gröna rätter ökar. Det visar Livsmedelsföretagens nya rapport om julmaten. Här är listan med skåningarnas favoriträtter.

Det finns fortfarande mest kött på svenska julbord, men gröna rätter blir vanligare.Bild: Robin Haldert / TT
Årets undersökning om svenskarnas favoriter på julbordet visar att skinkan fortfarande ligger i topp, men att den har tappat. För tre år sedan svarade 35 procent att skinkan är storfavorit. I år är den det bland 28 procent.
Läs också Stora julölstestet - över 50 sorter!
– Det finns ett växande intresse bland framför allt yngre för att minska sin köttkonsumtion. Och även om julbordet fortfarande är ganska köttdominerat, ser vi ett avtagande intresse för skinkan som har pågått under flera år. Det gäller också köttbullar, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef hos Livsmedelsföretagen.
Läs också Här är julens roligaste sällskapsspel
Även sill har blivit något mindre populärt det senaste året. Däremot ökar intresset för lax.
– Skinka är mer populärt bland män och äldre. Laxen är framför allt populär bland kvinnor, säger Jimmy Sandell.
"Julen är en traditionstyngd högtid där äldre ofta står för matlagningen. Därför förändras matvanorna inte så fort."
Svaren från dem som bor i Skåne visar bland annat att skåningar tycker om sill och ål i större utsträckning, men mindre om lutfisk, jämfört med rikssnittet.
Läs också Frisk syra skingrar den tunga julmaten
Livsmedelsföretagens undersökning visar också att vegetariska rätter blir mer populära. När man frågade om det till julen finns några oväntade rätter som man normalt inte hittar på julbordet angavs vegetariskt som det mest populära alternativet.
– Det är till exempel morotslådor, kålrotslådor och grönkålspaj. Intresset för vegetariskt till jul är större bland yngre, säger Jimmy Sandell.
"Det finns ett växande intresse bland framför allt yngre för att minska sin köttkonsumtion", säger Jimmy Sandell.Bild: Livsmedelsföretagen
Förändringarna om vad vi helst vill ha på julbordet är annars ganska små.
– Julen är en traditionstyngd högtid där äldre ofta står för matlagningen. Därför förändras matvanorna inte så fort. Många har ju rätter som de tycker ska finnas på julbordet, men det är inte säkert att de sedan också äter av dem, säger Jimmy Sandell.
För första gången har Livsmedelsföretagen ställt en fråga om matsvinn till jul och om svenskarna gör något för att hålla nere den mängd mat som slängs efter julborden.
Tre av fyra svarar att de gör det genom att äta rester, men man gör också annat för att minska svinnet.
– Var tredje person svarar att de serverar färre rätter till jul. Men vi ser också att flera väljer att minska på mängden mat som serveras, säger Jimmy Sandell.

Favoriterna på julbordet

Här är de tio mest populära rätterna på årets julbord. Procentsatsen anger hur stor andel av de tillfrågade som uppgett att rätten är storfavorit. Den första listan är rikslistan. Den andra listan visar hur skåningar svarade.
Julskinka ligger fortfarande i topp, men minskar i popularitet. Lax ökar, framför allt hos kvinnor.Bild: Lasse Svensson/Leif R Jansson, Scanpix
Rikslistan:
1. Julskinka, 28%.
2. Janssons frestelse, 16%.
3. Sill, 12%.
4. Lax, 8%.
5. Julmust, 4%.
6. Grönkål, 4%.
7. Revbensspjäll, 3%.
8. Köttbullar, 3%.
9. Lutfisk, 3%.
10. Ål, 2%.
Skånelistan:
1. Julskinka, 26%.
2. Janssons frestelse, 17%.
3. Sill, 16%.
4. Ål, 8%.
5. Grönkål, 7%.
6. Lax, 7%.
7. Risgrynsgröt, 4%.
8. Rödkål, 2%.
9. Revbensspjäll, 2%.
10. Prinskorv, 2%.
Källa: Livsmedelsföretagens julrapport 2016. Cirka 1 000 slumpmässigt utvalda personer intervjuades av Demoskop i mitten av november. Antalet svarande i Skåne var 132.

Vad är Livsmedelsföretagen?

Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige. Det finns cirka 3 000 livsmedelsföretag i Sverige som sysselsätter nästan 55 000 personer.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen