Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon har lärt sig spela tvärflöjt rekordsnabbt

För fem år sedan inleddes en satsning på att få eleverna på Tornlyckeskolan att spela träblåsinstrument. Nu spelar rekordmånga elever tvärflöjt och sexåriga Alice har lärt sig rekordsnabbt.

Det tog inte lång tid för Alice, 6 år, att få melodier ut ur tvärflöjten. Eric Ruuts satsning på gruppundervisning i träblåsinstrument på Tornlyckeskolan har varit lyckad.Bild: Anders Malmberg
I musiksalen på Tornlyckeskolan dansar noterna till "Amazing grace" fram på dataskärmen. De elva eleverna fyller lungorna och blåser ut luft i sina instrument, tvärflöjt, saxofon och klarinett, och melodin fyller rummet.
Sexåriga Alice har bara spelat en termin. Hon lärde sig hantera tvärflöjten rekordsnabbt och har redan spelat ut en bok.
– Hon har blivit otroligt duktig, på väldigt kort tid. Det är unikt, jag har inte upplevt det under mina 25 år på Eric Ruuth kulturhus, säger Staffan Hallbeck, instrumentlärare.
Instrumentläraren Staffan Hallbeck på Eric Ruuth kulturskola åker till Tornlyckeskolan för att undervisa i träblåsinstrument.Bild: Anders Malmberg
Alice var fem år när hon började spela tvärflöjt i början av höstterminen. Hon tränar hemma nästan varje dag, ofta flera timmar om dagen.
– Det är roligt och det känns bra när jag spelar. Det var lite svårt i början, men efter ett tag gick det lättare, säger hon.
Hennes mamma Linnea blev nästan chockad över hur snabbt hon lärde sig.
– Jag tycker det är jätteroligt att hon hittat tvärflöjt. Hon älskar verkligen att spela på den, säger hon.
Rekordsnabba Alice har redan avverkat första boken i undervisningen i tvärflöjt.Bild: Anders Malmberg
För fem år sedan var det nästan ingen elev från Tornlyckeskolan som spelade träblåsinstrument. Då började Eric Ruuth kulturhus med en satsning som går ut på att Staffan Hallbeck åker till Tornlyckeskolan och har undervisning på plats.
– Det betyder jättemycket. Barn har så många olika aktiviteter som de ska skjutsas till, här slipper man det. Det är många som får glädje av att Staffan kommer hit, säger Linnea.
Liisa Pärn Pern i klass sju har spelat tvärflöjt i fem år. Hon är en av de cirka 25 elever i kommunen som lär sig instrumentet.Bild: Anders Malmberg
Liisa Pärn Pern i klass sju har varit med och spelat tvärflöjt sedan starten för fem år sedan. Hon vet att det inte är så lätt i början.
– Det är väldigt svårt att få ljud i en tvärflöjt, men jag har vant mig nu. Det bästa är att få spela de höga tonerna, säger hon.
Idag finns det cirka 25 träblåselever i kommunen, varav 11 går på Tornlyckeskolan.
– Det är jättekul och fantastiskt att det är så många som spelar. Det är ovanligt, intresset i Sverige för träblåsinstrument är annars jättedåligt. Musikkårerna håller på att dö ut för att det inte finns någon föryngring, säger Staffan Hallbeck.
Elva elever på Tornlyckeskolan lär sig att spela tvärflöjt. Det är ett rekordstort intresse för instrumentet på skolan.Bild: Anders Malmberg
Hans undervisning sker i grupper och att eleverna ska spela synkroniserat efter noterna som rullar fram på dataskärmen.
– Det underlättar inlärningen, säger Staffan Hallbeck.
Just nu står en elev i kö till att få spela tvärflöjt, enligt Eric Ruuths hemsida. Köerna till att spela andra instrument är desto längre, se topplistan nedan. Piano och gitarr är de klart populäraste instrumenten.
Instrumentläraren Staffan Hallbeck på Eric Ruuth kulturskola åker till Tornlyckeskolan för att undervisa i träblåsinstrument.Bild: Anders Malmberg
På tisdag kväll klockan 17 ska eleverna ta med sig tvärflöjtar och klarinetter till Himmelsfärdskyrkan och spela på Tornlyckeskolans julavslutning.
Alice ska börja med att spela solo på inledningen av "Amazing grace", innan de andra musikeleverna hänger på.
– Det är lite nervöst, men det går ändå, säger hon.
Och mamma Linnea ser att den ganska blyga Alice har växt av att lära sig spela tvärflöjt.
– Jag visste inte om hon skulle våga, men det är som om musiken har gett henne bättre självkänsla.
Den lite mer rutinerade Liisa Pärn Pern ser också fram emot spelningen i Himmelsfärdskyrkan.
– När publiken tycker om det, så känns det som om man gjort något bra, säger hon.
Det är många som spelar tvärflöjt i Höganäs kommun.Bild: Anders Malmberg
Så många väntar på undervisning i instrument på Eric Ruuth.
Kölistan - topp fem:
Piano 147 stycken
Gitarr 54 stycken
Violin 27 stycken
Elgitarr 26 stycken
Elbas 15 stycken
Fotnot. Linnea har bett om att få slippa ha med sitt och Alice efternamn i tidningen.
Gå till toppen