Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stölder stängde självbetjäningsbutik

Stölder och obetalda fakturor är orsaken till att självbetjäningsbutiken i Eket blev kortvarig.

Det började som ett intressant försök i Viken och fortsatte med den första självbetjäningsbutiken i Eket. Planer på en utökning till flera orter aviserades, bland annat Örkelljunga och Åsljunga.
I den lilla byn söder om Örkelljunga jublades det. Efter en tid utan affär fanns det plötsligt en möjlighet för invånarna att handla mat på hemmaplan igen.
I september slog Rickard Christensen och Yvette Stjernhammar och Chalotte Stjernhammar från Helsingborg upp dörrarna.
I början var de på plats för att instruera kunderna i den nya tekniken. Sen var det meningen att de bara skulle komma för att fylla på hyllorna. Det fanns 800 till 1000 artiklar att välja bland. Det var det mesta som kunden behöver för kompletteringsköp.
Men nu har ägarna dragit sig ur och en fortsättning hänger på utvecklaren av systemet, Robert Eliasson i Viken.
– Vi stängde för en månad sedan. Det var veckan innan vi skulle öppna i Örkelljunga och Åsljunga. Folk betalade inte sina fakturor och det ställde till det som fan, rent ut sagt. Det är 40 000 kronor som vi saknar, säger Rickard Christensen.
Vid en inventering visade det sig att det fanns ytterligare en diff på 10 000 kronor. Varor som stulits ur butiken.
– I det läget bestämde vi oss för att inte fortsätta. Om vi har möjlighet att få in pengarna? Vi kommer att försöka och i förlängningen blir det inkasso, säger han.
Kunden skulle identifiera sig med bank id och själv scanna sina varor, därefter skickades en faktura till kunden.
Ekets Näraffär stängdes för en månad sedan. Det stals ur butiken och kunderna betalade inte sina fakturor.Bild: Sven Sandström
Försäljningen i butiken var det inget fel på. Den ökade hela tiden.
– Det hade fungerat om vi fått tillgång till egen övervakning. Vi kunde ha kollat med inspelningarna. Men det fick vi inte för Robert Eliasson. Grejen var att han skulle göra det, men det blev inte så.
Är det helt kört nu?
– Vi har hoppat av helt och hållet, så han försöker hitta någon annan. Och vi är överens om allt med Robert Eliasson.
Vad har ni lärt er?
– Vi trodde mycket på idén. Det är synd att folk har så låg moral. Att polisanmäla har vi inte ens funderat på eftersom vi inte skulle komma någon vart med det. Polisen brukar lägga sådana saker på is.
Tidningen har förgäves sökt Robert Eliasson, som är upphovsman till idén med självbetjäningsbutiker.
Gå till toppen