Signerat

Mats Skogkär: Slut på bidragen. Äntligen.

Sveriges unga muslimer får inga statsbidrag 2017.Bild: Anders Wiklund/TT
Sveriges unga muslimer, Sum, är en av flera ungdomsorganisationer som inte beviljas organisationsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, för 2017.
För att få bidrag krävs respekt för "demokratins idéer" och där gör myndigheten nu en striktare bedömning, uppger Lotta Persson på MUCF i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån TT.
I sitt beslut konstaterar MUCF att Sum och dess medlemsorganisationer vid flera olika tillfällen har "pekats ut som en miljö" där det finns individer som inte respekterat jämställdhet och förbudet mot diskriminering, uppger Aftonbladet. MUCF hänvisar även till Sums kopplingar till det globala islamistiska nätverket Muslimska brödraskapet.
Om bidragskranen till Sum och liknande organisationer nu stängs är det mer än välkommet.
Sum beviljades förra året drygt 1,36 miljoner kronor i organisationsstöd för 2016, plus ytterligare drygt en halv miljon till ett projekt mot "rasism och intolerans".
Sums tvivelaktiga umgänge och åsikter borde inte vara en nyhet för någon, allra minst en statlig myndighet som MUCF. Sum har genom åren fått omfattande kritik när organisationen bjudit in hatpredikanter som Mohammad Rateb al-Nabulsi och Abdulla Hakim Quick.
Vad som orsakat tillnyktringen är oklart. Så sent som i somras fick organisationen Sveriges förenade muslimer – med minst lika tydliga kopplingar till extremism och radikal islamism – över en halv miljon i bidrag av MUCF.
Detta bidragsbeslut togs samtidigt som Säkerhetspolisen utredde misstankar om band till våldsbejakande extremism.
År efter år har islamistiska grupper kunnat bygga upp sin verksamhet med miljonbidrag från stat och kommun. Att detta fått fortgå så länge är inget annat än en skandal.
Gå till toppen