Heidi Avellan

Mitt i hjärtat.

Jul. Julmarknad. Berlin. Och en tung lastbil som med berått mod körs in i människohopen. Just där träffar terrorn direkt i hjärtat.
I Europas hjärta.
Tysklands.
Och också Skånes:
Många skåningar åker till de mysiga tyska julmarknaderna just nu, veckorna före jul. För att dricka glühwein, knapra på kastanjer, köpa lite marsipan. Och ta några djupa andetag bland granar och glitter. Komma i stämning.
På den stora marknaden på Breitscheidplatz, nära Kurfürstendamm, förbyttes gemytet i skräck under måndagskvällen. Vad som förefaller vara en stulen polsk lastbil styrdes rakt in i folkhopen. Den misstänkte gripne gärningsmannen ska vara afghan eller pakistanier.
Precis som vid terrordådet i Paris förra hösten bland människor som ville lyssna till musik och dricka vin tillsammans eller lastbilsmassakern bland de nationaldagsfirande fransmännen och turisterna i Nice i somras siktade terroristen i Berlin rakt mot hjärtat. Precis som attackerna mot kollektivtrafiken i London, Madrid och Bryssel var detta en attack mot själva den västerländska livsstilen.
Tyskland har under de senaste åren så tydligt axlat rollen som Europas starka stat. Ett land som under förbundskansler Angela Merkel styrt upp kris efter kris i EU och samtidigt stått upp för asylrätt och anständighet.
Terrordådet ger nu bränsle åt kritiken. Röster höjs för Merkels avgång – kort efter att hon meddelat att hon ställer upp för omval nästa år – och det som hänt tas till intäkt för att den liberala flyktingpolitiken är ett misslyckande.
Så kan det som hände på Breitscheidplatz ses som en tragedi på så många plan. En attack mot den västerländska livsstilen – gemytet och livsnjutningen och en attack mot den tyska liberala invandringspolitiken. Och för alla dem som förlorat någon i dådet eller som nu har en svårt skadad anhörig som svävar mellan liv och död också en attack mot själva julfriden.
Den största tragedin av alla vore ändå att ge efter för terrorn, att pruta på samvaron, att inte våga gå till julmarknaderna och att låta skräcken kringskära julfirandet. Eller att stänga för asylsökande. Inte erbjuda plats i härbärget för dem som behöver hjälp – för att någon kan ha ont uppsåt.
Läs alla artiklar om: Lastbilsattacken i Berlin
Gå till toppen