Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

66-åring kan få långt fängelsestraff för våldtäkt mot barn

Det är fängelsestraff som väntar för en Svalövsbo som åtalas för att ha våldtagit ett barn. Åklagaren vill att han ska dömas till minst tio års fängelse.

Bild: Emil Langvad/TT
Den 66-årige mannen greps i augusti och har sedan dess suttit häktad. Han är åtalad för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt utnyttjande av underårig, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Händelserna ska ha utspelat sig under 16 års tid, från 1998 fram till 2014.
Rättegången avslutades på torsdagen i Lunds tingsrätt. Förhandlingarna har hållits bakom stängda dörrar och förundersökningen omgärdas av sekretess, av hänsyn till de unga offren.
– Jag yrkar på minst tio års fängelse, säger åklagare Carolina Diaz Bernal.
– Det handlar om allvarliga övergrepp under flera år mot målsägande som haft en beroendeställning till mannen.
Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som inte visar att han har någon allvarlig psykisk störning. Därmed kommer mannen att dömas till fängelsestraff eftersom tingsrätten redan har tagit ställning i skuldfrågan.
– Han kommer ju att bli fälld. Frågan är bara hur många års fängelse han kommer att få, säger Carolina Diaz Bernal.
Mannen har erkänt sexuellt utnyttjande men nekar till att ha våldtagit ett åttaårigt barn.
– Han har erkänt sexuellt utnyttjande, men inte grovt. Han accepterar att det som hände då nog är brottsligt, säger mannens försvarsadvokat Daniel Roos.
– Vi yrkar på väsentligt lägre straff, dels för att det är gärningar som ligger långt bak i tiden och för att vi inte heller delar åklagarens uppfattning om hur dessa gärningar ska rubriceras.
Läs också En 66-årig man misstänks för grov våldtäkt mot åttaåring
Gå till toppen