Signerat

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: Centerpartiet på grön opinionskvist.

För en tid sedan höll Annie Lööf (C) jultal. Där dröjde hon vid det dystra 2016 – med brexit och Trumps seger i det amerikanska presidentvalet – men gick sedan vidare till att tala om frihandel och öppenhet samt försvara asylrätten och principen att barn ska kunna återförenas med sina föräldrar:
"Det finns en annan väg än den som kantas av misstro, av rädsla och av populism", sade Annie Lööf.
Medan vissa andra alliansledare gör avbön från den tidigare migrationspolitiken står Centern kvar. Det är en trolig orsak till att väljare går från Moderaterna till Centerpartiet. I TV4/Novus färska opinionsundersökning får C 9,3 procent, i DN/Ipsos decembermätning fick C 9,0 procent och trenden fanns där också i SCB:s novembermätning.
"Det finns två tydliga förändringar under 2016. De handlar om Centerpartiets uppgång och Moderaternas tillbakagång i opinionen", kommenterade Ipsos opinionschef David Ahlin nyligen.
Till det kan läggas att Kristdemokraterna verkar ha parkerat kring 3 procent. Ebba Busch Thor skulle ta partiet högerut, prata krav och "värderingskris" och ta väljare från M. Istället var det KD som hamnade i värderingskris och får erfara att det blivit trångt på högerkanten.
Gå till toppen