Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ängelholmsarkitekt fick kunglig medalj

Arkitekten Pye Aurell Ehrström har fått ta emot Prins Eugen-medaljen tillsammans med de tre delägarna på Marge arkitekter. Medaljen går till framstående konstnärlig verksamhet och delades ut under en ceremoni på Stockholms slott.

Pye Aurell Ehrström är i gott sällskap efter att ha tagit emot Prins Eugen-medaljen den 12 december. Medaljen instiftades av Gustav V i samband med Prins Eugens 80-årsdag 1945 och har sedan dess delats ut årligen för framstående konstnärlig verksamhet.
Bland de tidigare pristagarna finns flera kända namn som bildkonstnärerna Isac Grünewald och Marie-Louise Ekman, skulptören Carl Milles, konsthantverkaren Ingegerd Råman, fotografen Lennart Nilsson och arkitekten Jörn Utzon.
Pye Aurell Ehrström under den högtidliga medaljceremonin med kungaparet på Stockholms slott.
– Det var väldigt oväntat och vi känner oss mycket hedrade. Medaljen har delats ut till ett 40-tal arkitekter förut. Men jag tror det är första gången som man delar ut priset till ett kollektiv för ett gemensamt arbete, säger Pye Aurell Ehrström som fick ta emot medaljen tillsammans med de tre delägarna Katarina Grundsell, Louise Masreliez och Susanne Ramel på Marge akitekter.
De fyra startade arkitektbyrån 2002 och då hade Pye arbetat som arkitekt sedan 1998. Före utbildningen på KTH, LTH och Etsab i Barcelona så gjorde hon sin skoltid i Ängelholm.
– Jag bodde i Ängelholm från att jag var två år till jag tog studenten. De första åren gick jag på Parkskolan innan Sockerbruksskolan var färdigbyggd, sedan på Kungsgårdsskolan och Rönneskolan.
Yrkesvalet var långt ifrån självklart, men växte fram som en bra kombination av teoretiska ämnen och kreativitet.
– Det är roligt med ett yrke där man startar med en idé och vision och får vara med under hela resan till något så otroligt konkret som en byggnad.
De nya terminalbyggnaderna på Strömkajen framför Grand hotel i Stockholm invigdes 2013.Bild: Johan Fowelin
På kontoret, som i dag sysselsätter ett 30-tal personer, tar man också emot ett brett spektra av uppdrag: inredningar, ombyggnader, fritidshus, konsthallar...
Ett uppmärksammat projekt är de terminalbyggnader som byggdes på Strömkajen i Stockholm för tre år sedan.
Ett av de nu pågående projekten gäller ett helt kvarter vid Sergels torg och Malmskillnadsgatan som ska förvandlas från kontor till ett mer livligt område med hotell, bostäder, handel och restaurang.
– Det är en stor ombyggnad som ska göras. Malmskillnadsgatan är en öde gata med dåligt rykte och det handlar om att vitalisera den och ändra hur man rör sig i kvarteren. Delar av husen kommer att rivas, bland annat för att få plats med en trappa från Sveavägen, men mest handlar det om ombyggnad, påbyggnad och nya fasader.
Även om de flesta uppdragen gäller Stockholm, så har kontoret även gjort sina avtryck i den nordvästskånska myllan med bland annat ett om- och tillbyggt vård- och omsorgsboende i Norra Vram.
Arkitektkontoret har ritat om- och tillbyggnaden av ett vård- och omsorgsboende i Norra Vram.Bild: Johan Fowelin
Allt som oftast blir det gärna ett besök i Ängelholm, där delar av familjen bor.
– Jag brukar åka ner på sommaren. Ängelholm har den finaste strand som finns, det saknar jag jättemycket här.
Fotnot
Förutom till de fyra arkitekterna så delades medaljen i år även ut till Hans Cogne, Ann Edholm och Anne Tophøj.
Pye Aurell Ehrström.Bild: Johan Fowelin
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen