Min mening

Läsartext: Gränsen stod helt öppen för mig och hunden

Jag är lycklig ägare till en engelsk Cocker spaniel. I dagarna fyllde han ett år. Till skillnad mot min förra hund, som inte fick något pass (vid hans födelse för fjorton år sedan var det betydligt krångligare och dyrare än idag) bestämde jag mig för att införskaffa ett dylikt åt denna min nya hund. För ganska ringa kostnad fick jag, av två auktoriserade veterinärer, de vaccinationer och kontroller som behövdes.
Lyckan är att jag kan förflytta mig utom Sveriges gränser inom EU med hunden!
Maj 2016 tog vi vår första resa till Köpenhamn. Då gällde (och gäller fortfarande) ingen kontroll till Danmark vare sig för människa eller hund. Vid återresa gällde (och gäller fortfarande) uppvisande av såväl id-kort som hundpass vid den svenska gränsen.
Hunden och jag har åkt ett antal gånger mellan Sverige och Danmark sedan maj 2016. Stolt har jag visat upp det fantastiska hundpasset.
Men nu kommer jag till kärnan för min insändare: Den 22 november hade hunden och jag en heldag i Köpenhamn. Framåt kvällen tog vi färjan från Helsingör till Helsingborg. Framme vid gränskontrollen på Knutpunkten ville polisen se min identitet. Glasklart! Men när jag visade upp mitt fina pass för hunden, fick jag svaret av ansvarig polis: "Nej, det bryr inte vi oss om. Det är Tullen som har hand om det. Och de har gått för dagen."
Sålunda gick hunden obemärkt över gränsen.
Den 16 december var det dags igen. Hunden och jag åkte med en vän till Helsingör. På hemvägen tillbaka charmade hunden så gott som all personal, som ville gosa och busa, och därför var vi de sista som lämnade färjan.
När vi kom till passkontrollen fanns varken efterfrågan på id-handling eller hundpass. Sålunda gick såväl vi två som hunden obemärkt över gränsen.
Hur kan detta vara möjligt?

/LenaFanny Carrén

Läs mer:Skriv på Min mening
Gå till toppen