Min mening

Läsartext: Julen står för dörren, låt en dörr stå på glänt för dina medmänniskor

Många är i sådant dåligt skick, att de inte orkar ta sig till RIA café på Söder utan tillbringar dagen och på en kall bänk i de centrala delarna av staden. Det skriver Aina Modig Lindell.Bild: Emil Langvad
Visst är det jobbigt att få nöden presenterad såhär mitt framför ögonen, inte minst när julen står för dörren. Jag tänker på ”missbrukarna” i centrum. Det enklaste vore ju naturligtvis att slippa se dessa stökiga och påverkade människor.
Det är klart att det blir stökigt, när många samlas på samma plats. Framförallt om man är påverkad av något. Det är människor precis som du och jag, men som livet av olika anledningar farit illa med. Dessa våra medmänniskor far fruktansvärt illa. Man kan kanske tycka att det är självförvållat, men livet är skört, och vi vet inte vad som händer oss själva imorgon!
Vart ska de då ta vägen, vem vill upplåta en lokal, där de kan få både värme och medmänsklighet. Vem vill hysa missbrukarna?
Glädjen var stor, när Hela människan RIA med stöd av socialnämnden och staden 2014 öppnade en liten mötesplats i centrum för att stödja och motivera människor i social utsatthet och då som nu vistas i de centrala delarna av Helsingborg. Många av dem orkar inte eller vill inte ta sig till RIA café på Söder. Många av dem är i sådant dåligt skicka att de istället tillbringar dagen och på en kall bänk i de centrala delarna av staden.
Mötesplatsen RIA på Ångfärjestationen hade öppet alla vardagar kl 12-16 och erbjöd ett gränssättande men vänligt bemötande och en kopp kaffe. Mötesplatsen blev en oas och fann ganska snart sin egen form och det goda samtalet blev ett signum för verksamheten.
Men glädjen varade knappt sju månader, sen fick den inte vara kvar. Sedan dess har Hela människan RIA med ljus och lykta letat efter ny lämplig lokal för att fortsätta vår efterfrågade verksamhet i centrum. Behovet finns, det vet vi, lokaler finns också, men hyresvärdar och fastighetsägare är inte benägna att släppa in vår verksamhet i sina lokaler. Alla tjugotalet fastighetsägare som jag talat med berömmer RIA för det goda arbete och de insatser som görs, men sen är det stopp.
Visst är det behjärtansvärt och synd om dessa människor, men tyvärr får lokaler, passande vår verksamhet hellre stå tomma i åratal, än låta RIA ansvarsfullt driva socialt arbete i någon av dem.
Den organisation som jag företräder är Hela människan RIA, som gör en kärleksfull, långsiktig och trygg insats sedan 33 år tillbaka på vårt café på Carl Krooksgatan på Söder i Helsingborg. Vi vet att det vi gör uppskattas och gör skillnad för många av våra medmänniskor, som lever i ett socialt utanförskap. Vi är övertygade om att varje människa har en inre styrka och förmåga till förändring, det kan bara ta olika tid att hitta dit.
RIA är inte bara en värmestuga, utan i allra högsta grad, ser vi vår verksamhet i ett längre perspektiv. Naturligtvis är vårt café till för alla, även för den som ännu inte orkar med en förändring, men vår tydliga målsättning är att skapa förutsättningar för ett värdigare liv och motivera till drogfrihet.
Humanitet och medmänsklighet kan vi alla bidra med året runt inte bara i juletid. Kontakta mig gärna, vi är beredda!

Aina Modig Lindell

ordförande i Hela människan Helsingborg, RIA ledamot i Hela människans riksstyrelse
Läs mer:Skriv på Min mening
Gå till toppen