Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåningar äter minst julskinka i landet

Skinkan tronar som den viktigaste ingrediensen på många julbord. Särskilt i Norrland. Där tuggar man i sig dubbelt så mycket julskinka per person som i Stockholm och södra Sverige.

Skåningar äter minst skinka i landet på jul.
Siffror från analysföretaget Nielsen visar svart på vitt hur mycket förpackad skinkstek – eller helgskinka som det heter i branschen – som passerar kassalinjerna i de fyra största matvarukedjorna. Varje år säljs 7 867 ton förpackade skinkor, eller i runda slängar 2,6 miljoner skinkor baserat på att varje skinkstek väger cirka tre kilo. Statistiken skvallrar om att norrlänningarna är mest förtjusta i den griljerade bakdelen, följt av invånarna i mellersta och sydostligaste Sverige. Minst sugna på att köpa julskinkan hos de största kedjorna är invånarna i Stockholmsregionen och sydöstliga Skåne.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen