Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så byter du din oönskade julklapp

Var din julklapp oönskad? Ångerrätt, öppet köp och bytesrätt kan lösa problemet – om kvittot är bevarat och tiden är på din sida.

Var din julklapp oönskad? Då kan du eller mottagaren använda ångerrätten om den var köpt över exempelvis internet. Är den köpt i en butik är det möjligt att du erbjudits öppet köp eller bytesrätt. Arkivbild.Bild: Bertil Enevåg Ericson / TT
Även om förpackningen har öppnats har du rätt att ångra ett köp som har gjorts över internet. Inom två veckor efter att köparen tog emot varan bör företaget meddelas skriftligen ett ångrat köp.
– Ångerrätt har man rätt till även om man har använt varan. För att få pengarna tillbaka och inte behöva betala något ska varan vara i oförändrat skick. Du har rätt att undersöka varan, men den ska vara i ett sådant skick när den skickas tillbaka att den går att sälja igen, säger Janet Eklund, vägledare på Hallå konsument.
Ångerrätt gäller endast vid köp på distans via exempelvis internet eller en telefonförsäljare. Det är inte samma sak som öppet köp eller bytesrätt, som är helt frivilligt för butiker att erbjuda. Butiker avgör även själva hur lång tid dessa erbjudanden gäller och vilka krav som ställs för att en vara ska kunna returneras.
– Är man osäker på vad man har för rättigheter är det viktigt att prata med butiken och få det skrivet på kvittot., säger Janet Eklund.
Ofta skriver butiker att reavaror inte får bytas, men däremot har du en rättighet att reklamera varan om det är något fel på den.

Fakta: Ångerrätt och öppet köp

Den lagstadgade ångerrätten gäller i 14 dagar när du handlar på distans eller utanför ett företags affärslokal inom EU, Norge och Island.
Ett distansköp innebär att något köps exempelvis på internet, genom en telefonförsäljare eller via postorder.
Öppet köp innebär att du kan få pengarna tillbaka om du vill lämna tillbaka varan. Bytesrätt innebär att du kan byta en oönskad vara till något annat i butiken.
Både öppet köp och bytesrätt samt tidsfristen för detta är helt frivilligt från butikernas sida.
Fråga innan köpet vad som gäller och se till att villkoren antecknas på till exempel kvittot, som du ska spara.
I fysiska butiker gäller inte ångerrätt.
Källa: Konsumentverket.
Gå till toppen