Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgare landets främsta inom de gröna näringarna

Maria Forshufvud från Råå har prisats för arbetet med ursprungsmärkningen "Från Sverige".

Maria Forshuvud toppar Land Lantbruks 50-lista över dem som gjorde störst avtryck inom jord- och skogsbruket under 2016.Bild: Sven-Erik Svensson
Suget efter svensk mat är större än någonsin. Det är en av förklaringarna till att Maria Forshufvud från Råå utsetts till den som gjort störst avtryck inom de gröna näringarna 2016. Hon är vd för Svenskmärkning som i våras lanserade märkningen "Från Sverige" som syftar till att tydliggöra svenska livsmedel och svenska råvaror.
Bakom utnämningen står tidningen Land Lantbruk som gjort en lista på de 50 som betytt mest i branschen under året.
– Jag blev väldigt förvånad. Men det är roligt för oss alla som är engagerade i märkningen, medarbetare, ägare och företag som använder märkningen. Det är en fin bekräftelse på att det arbetet vi gör är rätt, säger hon.
Satsningen på en särskild svenskmärkning började i december förra året, offentliggjordes under våren och nu ansluter allt fler företag sig och sina produkter till märkningen. Samtidigt som konsumenterna fått en märkning som gör det enklare att hitta livsmedel med svenska råvaror.
– Timingen är bra just nu. Huvudsyftet är att möta konsumenternas efterfrågan på svenska livsmedel och den är stor, säger hon.
Enligt henne finns det flera undersökningar som visar på just det att ursprunget har stor betydelse för vad vi väljer att köpa för mat.
– Vi vet att ursprunget har en stort betydelse för konsumenten. Ursprunget ligger före pris, hälsa, smak och även eko. Men priset är inte betydelselöst. Det kan inte bli enorma prisskillnader men väldigt många konsumenter är beredda att betala för bra mat. Utvecklingen går åt det hållet, säger Maria Forshufvud.
Men har det någon betydelse rent kvalitetsmässigt att det är svenska råvaror - eller får det bara konsumenterna att känna sig tillfreds?
– Jag skulle säga att det är en kvalitetsskillnad. Vi har en hög djurvälfärd. Vi har bra vatten, bra miljö och faktiskt bra klimat för många råvaror som grönsaker och frukt, säger hon.
I det sammanhanget lyfter hon gärna fram sin hemregion, nordvästra Skåne. Här finns goda förutsättningar både för odling och djurhållning.
Att något av det svenskaste vi har inom livsmedelsnäringen i regionen, Findus i Bjuv, nu försvinner och produktionen flyttas utomlands tror hon därför inte går konsumenterna obemärkt förbi.
– Jag tror det är många konsumenter som sörjer detta.
Maria Forshufvud är uppvuxen på en gård utanför Eslöv och fick tidigt erfarenhet av att maten och råvarorna fanns nära.
– Vi hade djur och det var naturligt att vi skulle äta svenskt kött. Sedan minns jag när mamma köpt den första svenska gurkan för året. Hon var stolt. Så jag har alltid uppskattat det närodlade och därför är det så roligt att jobba med det här nu. Min drivkraft ligger i att berätta om detta och göra det tydligt, säger Maria Forshufvud.
På bara ett knappt år har märkningen lockat ett 100-tal företag och nu finns det över 5000 produkter som klarar kraven. Alla har dock ännu inte hunnit märkas. Hennes arbetet är nu att driva på utvecklingen och se till att märkningen håller vad det lovar.
– Vi är bara i början av det här. Nu måste vi berätta vad märkningen betyder, även om symbolen är ganska självförklarande. Vi kräver att företagen tecknar avtal och följer märkningens kriterier. Detta följs upp med stickprovskontroller.
Hon vill också se tydligare exponering av varorna i butikerna. Kanske särskilda ställ med svenska varor så att det görs skillnad. Allt för att förenkla för de konsumenter som vill göra det valet.
– Svenska konsumenter har stort förtroende för svenska bönder och för svenska råvaror. Att fler väljer svenskproducerat stärker och utvecklar den svenska produktionen av livsmedel. Märkningen är ett sätt att göra det tydligt, säger Maria Forshufvud.

Fakta: Märkningen "Från Sverige"

Märkningen presenterades i april i år och redan finns över 5000 produkter som klarar kraven.
Märkningen är ett gemensamt initiativ från Lantbrukarnas Riksförbund, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel.
För att få bära märkningen krävs att hela processen kring en produkt görs i Sverige. Allt från produktens ursprung till förädling och packning av den.
Kriterier för märkning med ”Från Sverige”
Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
Odling sker i Sverige.
All förädling och packning görs i Sverige.
I sammansatta produkter, är 75 % svenskt. Korv, bröd och fruktyoughurt är några exempel
Kött-, ägg- och mjölkråvara är 100 % svensk, även i en sammansatt produkt.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen