Signerat

Slutet på ygemanin.

Varför så glad, Anders Ygeman?Bild: Jessica Gow/TT
Anders Ygeman (S) blev snabbt – i hård kamp med Margot Wallström (S) – det statsråd i den rödgröna regeringen svenskarna hade störst förtroende för.
Stabil, tydlig och trovärdig har han stått där i de politiska kastbyarna. Utan yvighet, utan stora ord. Less is more, så att säga.
I personporträtt beskrivs hur Ygeman stått för "tryggheten i en tid av svåra prövningar". I sociala medier har det skämtsamt talats om hur Sverige drabbats av ygemani.
Ygeman har gjort intryck. Men vilket avtryck har inrikesministern satt i politiken?
Han utlovade krafttag mot terrorresor. Men när den nya lagen skulle testas rättsligt första gången blev det platt fall. Finns inte specifika terrorplaner kan ingen dömas för att ansluta sig till en terrorgrupp, ansåg hovrätten.
Han har ansvaret för polisen och därmed polisens kris. I Malmö finns knappt ens resurser att utreda alla mord. Påtagliga förbättringar under 2017 vågar Ygeman inte lova.
Han har inte fått till någon för resenärerna långsiktigt hållbar lösning när det gäller gräns- och id-kontrollerna i Öresundsregionen.
Att säga rätt saker är alltid en början, men det räcker inte i längden. Orden måste följas av handling. Effektiv handling.
Gå till toppen