Dygnet runt

Kreativ festival sprakar till liv i Oceanhamnen

Den mytomspunna alternativfestivalen Burning Man i Nevadaöknen har fått ett nordvästskånskt syskon. I helgen samlas över 300 personer från 18 olika länder för att fira in det nya året på Magasin 405 – och leva som om det inte fanns någon morgondag.

Urban Burn i Helsingborg firar nyår i Oceanhamnens magasin 405.Bild: Mats Roslund
"Knock, knock" står det skrivet på ett pappersark utanför hamnmagasin 405. HD:s utsända följer instruktionerna och gläntar på dörren till deltagarfestivalen Urban Burn – Spark In The Dark i Oceanhamnen under arrangemangets första timmar.
Anna Lindgren, en av initiativtagarna, hälsar välkommen i ett myller av neonfärgade garner som hänger ned från taket.
– Här måste man inte passa in, man bara hör till. Du kommer som du är, med de förutsättningar du har och den kreativitet du besitter, säger hon.
Inspirationen till festivalen kommer från föregångaren Burning Man, ett amerikanskt event som årligen arrangeras i Black Rock Desert i Nevada.
– Vi ockuperar ett område där vi bygger upp och skapar ett samhälle under några dagars tid, för att sedan återställa och lämna platsen, förklarar Anna Lindgren.
3 000 kvadratmeter industrilokal blir till ett kreativt festnäste i dagarna fem.Bild: Mats Roslund
Efter att ha varit på liknande festivaler, senast på The Borderland i Köpenhamn, uppstod ett sug efter att ge liv åt ett eget "burn" i Helsingborg. När Mindpark och Helsingborgs stad föreslog Magasin 405 som lokal sjösattes projektet som gick från idé till verklighet på bara fyra månader.
– Så fort det spreds i sociala medier var resan igång. Nätverket Urban Burn sträcker sig över hela världen, säger Anna Lindgren.
Martina Ahlstad och Daniel Blandin hjälps åt med att bocka av deltagarlistan på 365 namn.Bild: Mats Roslund
Festivalen bygger på deltagande där besökare förväntas kliva ur rollen som åskådare och i stället vara medskapare av den kollektiva upplevelsen. Allt innehåll, från konstinstallationer till workshops och konserter, skapas av besökarna själva. Och upplevelsen vet inte några gränser, menar väninnorna "Wheeze" från Vermont och "Mint" från Hamburg som träffades under Burning Man 2014.
– Burning Man förändrade mitt liv. Jag fick chansen att vara mig själv, säger amerikanskan och hjälper till att baxa ur ett stort skåp ur väninnans bil.
– För mig handlar detta om att bryta sig loss ur sin komfortzon. Utmana dig själv, bli rädd, känn kärleken. Gemenskapen kan förändra ditt liv – eller så fortgår det bara som vanligt. Men nu ska vi bygga en Mimosa-bar, säger "Mint" och ansluter till projektet.
"Mint" från Tyskland och "Wheeze" från USA träffades på Burning Man 2014. Nu möts de igen, i Helsingborg.Bild: Mats Roslund
Backar med Prosecco och apelsinjuice bärs bort till väninnornas "camp" där de ska servera gratis mimosas varje dag vid midnatt.
Men till skillnad från Burning Man finns här ingen öknen. Däremot en 3 000 kvadratmeter stor industrilokal där 365 deltagare från 18 olika länder under de kommande fem dygnen ska skapa olika projekt tillsammans.
Byggandet har pågått i ett par timmar. Dansgolvet är inringat av pallar, den tilltänkta bastun har mätts ut och musikrummet är så gott som färdigt. Men någon minutiös plan existerar inte. De skapande har total tillit till processen, vilket är hela poängen, menar Anna Lindberg.
– Hela festivalen är organisk. Allt tar sin tid. Vi vet inte när eventet når sin kulmen. Dansar gör vi först när dansgolvet blir färdigt.
Att ge gåvor hör till en av grunprinciperna. "Mint" visar upp sitt halsband från festivalens om förändrade hennes liv.Bild: Mats Roslund
Spark In The Dark vilar på samma principer som Burning Man där allt kretsar kring att uttrycka sig utan hämningar och samtidigt samverka ansvarsfullt med andra.
– Det är en förutsättning för gemenskapen, menar "Mint".
– Och för att vi ska kunna skapa som vi gör, säger "Wheeze".
– Detta är en kultur där vi tror på varandras förmåga att göra saker. Det är väldigt tillåtande att få testa sina egna idéer, skapa själv eller tillsammans med andra, säger Anna Lindgren som själv ska bygga en gigantisk bläckfisk av sin mammas gamla kuddar.
– Man får leka, man får vara barn. Det är sällan man gör saker i dag bara för att det är kul, avslutar hon.
Anna Lindgren håller i trådarna för Spark In The Dark.Bild: Mats Roslund
FAKTA
Spark In The Dark är en del av ett nätverk av regionala händelser med anknytning till Burning Man-festivalen i Nevada, USA.
Helgens festival inleddes den 28 december och pågår till och med den 2 januari, på Magasin 405 i Oceanhamnen i Helsingborg.
Evenemanget bygger på deltagarkultur och allt innehåll skapas av besökarna själva.
De tio principerna
1. Deltagande: Besökare förväntas kliva ur åskådarrollen och vara medskapare.
2. Omedelbarhet: Deltagarna uppmuntras att fokusera på nuet.
3. Öppet för alla: Alla som har råd med en biljett välkomnas.
4. Givandets glädje: I stället för pengar uppmuntras deltagarna att förlita sig till en gåvoekonomi.
5. Dekommodifikation: Inga ekonomiska transaktioner är tillåtna förutom enstaka undantag.
6. Av egen kraft: Deltagarna ska ta ansvar för sin egen försörjning och ta med sig allt de behöver.
7. Personliga uttrycksformer: Deltagarna uppmuntras att uttrycka sig på genom konst och projekt. Kläder är frivilligt.
8. Gemensamt arbete: Deltagarna uppmuntras till att hjälpas åt och arbeta tillsammans.
9. Ansvarskänsla: Deltagarna förutsätts ta socialt ansvar och bli en del av ett samhälle där lagar och regler upprätthålls.
10. Utan spår: Deltagarna ska sträva efter att lämna platsen i bättre skick än innan de kom.
Gå till toppen