Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggstarten dröjer i sjukhusgropen

Först om två år kan nya vårdbyggnaden vid Södra Stenbocksgatan börja byggas.

Snart hela 2016 har passerat utan att bygget av hus 23 på lasarettsområdet, den nya sjukhusbyggnaden, har börjat uppföras. På gamla parkeringsplatsen vid Södra Stenbocksgatan finns bara en schaktad grop. Detta trots att första spadtaget togs för redan ett år sedan, i december 2015.
För ett år sedan togs första spadtaget till nya vårdbyggnaden på Helsingborgs lasarett. Då trodde man att huset skulle stå klart 2019. Men bygget har inte kommit igång och lär bli klart först 2022 eller 2023.Bild: Sven-Erik Svensson
HD har tidigare skrivit om förseningen, som nu dock kan bli ännu längre. Den beror på förändringarna av antalet våningsplan. Strax före första spadtaget hade en våning bantats bort, men i somras stod det klart att den skulle tillbaka igen.
Läs också Nya sjukhusbyggnaden får fem våningar
Redan då meddelades att bygget skulle stå stilla ett tag. När det första politiska beslutet togs i juni om att återinföra våningsplanet, motsvarande 9000 kvadratmeter, talades dock om byggstart under senhösten. Men så har det alltså inte blivit.
Läs också Insparad fjärde våning är nu aktuell igen
Så, när kan det börja hända något i gropen?
– Om vi inte går vidare med Peab, så har vi en tidplan med byggstart kvartal fyra 2018, säger Mattias Wallin, Region Skånes huvudprojektledare för byggsidan i projektet.
En rejäl försening jämfört med byggstart senhösten 2016 alltså. Men det behöver heller inte bli riktigt så försenat. Byggstart i slutet av nästa år är också möjligt. Allt beror på hur det blir med avtalet mellan Region Skåne och Peab. Det kan nämligen komma att brytas på grund av att förutsättningarna har ändrats med våningsplanen.
I den schaktade gropen vid Södra Stenbocksgatan ska nya vårdbyggnaden i form av fyra kuber med gröna tak uppföras.Bild: Schmidt Hammer Lassen Architects K/S
– Vi har ett samverkansavtal med Peab, som vi kan gå vidare med. Men själva idén är att beställaren och entreprenören kommer överens om ett riktpris. Antingen gör vi det och fortsätter med Peab, eller så avbryter vi och gör projekteringen själva. Då blir det en ny upphandling, säger Mattias Wallin.
I början av nästa år, räknar Region Skåne med ett beslut kring samverkansavtalet. Och om Peab och regionen fortsätter samarbetet kan källarplanet börja byggas, troligen någon gång i slutet av 2017, samtidigt som projekteringen fortfarande pågår av våningarna ovanför. Men om man jobbar så, ökar risken för fel i byggprocessen.
– Om vi fortsätter med Peab, kan vi nog börja tidigare. Men då blir byggtiden troligen längre. Så det behöver inte påverka färdigställandet, säger Mattias Wallin.
Cirka fem år beräknas det ta att få nya vårdbyggnaden klar. Någon gång 2022 eller 2023 lär det alltså bli. Hela arbetet inklusive ombyggnationen av alla huvudbyggnadens flyglar planeras vara klart 2025. Slutnotan för hela bygget är beräknad till 6,1 miljarder kronor.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen