Min mening

Läsartext: Det vore fint om vi tillsammans överger en tradition som är farlig

Många vittnar om en krigsliknande stämning och väljer att stanna hemma istället för att fira tolvslaget tillsammans med andra.Bild: Stian Lysberg Solum
Fyrverkerier, smällare och annan pyroteknik har länge förknippats med nyårsfirande. Men allt fler uppmärksammar att bruket skapar stress och starka obehag, inte bara hos tama och vilda djur. Människor med hög sensibilitet, som bär trauman till exempel från krig, barn och äldre kan också må väldigt dåligt under den period som ofta börjar efter Lucia och i vissa områden sträcker sig över trettonhelgen. Det är en nästan månadslång tid då folk leker med pyroteknik, trots att det är olagligt, och gör livet svårt för många hundar och dess ägare.
I Helsingborg är det tillåtet bara mellan 16:00 och 04:00 under nyårsnatten. Vid andra tider på året krävs polistillstånd.
Många vittnar också om en krigsliknande stämning i delar av staden och väljer att stanna hemma istället för att fira tolvslaget tillsammans med andra. Att våra gemensamma mötesplatser domineras av berusade och övermodiga som skjuter av raketer helt utan ordning och säkerhet tycker vi är hemskt tråkigt. Varje år skadas människor och i värsta fall förolyckas människor eller får skador för livet.
Miljöpartiet har länge verkat för att vår lokala ordningsstadga inte ska tillåta pyroteknik överhuvudtaget. Vi beklagar att det än så länge inte finns stöd hos en majoritet i kommunfullmäktige för ett förbud.
Däremot gläds vi åt att ofoget att smälla utanför den tillåtna tiden verkar avta. Att allt fler handlare och affärskedjor avstår från försäljning är mycket berömvärt och ger effekt. Men vi utesluter inte att det civila samhället också agerar, att skolan, föräldrar och barn tar ett ansvar och gör varandra medvetna om den svåra ångest som en skotträdd varelse genomlider. Alla vet inte hur svårt det är för ett djur som på intet sätt kan lindra eller förstå den panik som de kraftfulla och obegripliga ljuden framkallar.
Vi människor behöver samla oss och gärna tillsammans för att ta farväl av det gamla året och förbereda oss för det nya. Kanske är vi på väg att överge det miljöovänliga och för många så obehagliga sättet att fira nyår med pyroteknik.
Traditioner förändras ständigt. Det vore fint om det inte ens blev nödvändigt att rösta om ett förbud framöver utan vi tillsammans övergav en tradition som är farlig, miljöovänlig och skapar lidande för helt oskyldiga varelser, men vi hoppas också på en opinion som kan skapa en majoritet i kommunfullmäktige för ett förbud.

Annika Román (MP)

vice ordförande i kommunstyrelsen

Sofia Kamlund (MP)

ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i Räddningstjänsten Skåne Nordväst
Läs mer:Skriv på Min mening
Gå till toppen