Signerat

Tobias Lindberg: Tobias Lindberg: Putin visar vad han väntar sig.

Vita huset har länge anklagat Kreml för digitala attacker i avsikt att försöka påverka det amerikanska valet. Och när markeringen mot Ryssland väl kom så tog president Barack Obama i ordentligt.
Beskedet på torsdagskvällen att USA utvisar 35 ryska diplomater och inför nya sanktioner saknar motsvarighet sedan kalla kriget. Så råder också exceptionella omständigheter i världspolitiken. Obama är inne på sina sista veckor som president och efterträdaren Donald Trump har försonligare syn på rysk stormaktspolitik.
Obama ville sannolikt göra den välbehövliga markeringen innan han avgår eftersom det annars knappast skulle ha blivit någon alls. Samtidigt satte han press på Trump i utrikespolitiken. Många av de republikanska partiföreträdarna är motståndare till mjukare Rysslandspolitik. Nya sanktioner gör det ännu svårare för Trump att lägga om linjen utan att utlösa uppror inom sitt parti.
Men på fredagen gav Kreml honom lite hjälp på traven. Ryske presidenten Vladimir Putin förklarade att Ryssland, i strid med kutymen, inte svarar med att utvisa amerikanska diplomater.
Så gjorde även Ryssland en tydlig markering – av att Obama redan ses som passé och att Trump väntas stå för något annat.
Gå till toppen