Helsingborg

Jonas Kanje: 150 år senare sitter jag på samma ställe och skriver till samma tidning som grundaren Nils Jönsson

”Helsingborg förtjänar ett bättre öde än att vara ridbana för det publicistiska okynnets sqvadroner, en teater för några sjelfförgudade narrars cyniska upptåg.”
Orden är boktryckare Nils Jönssons och de gick att läsa i Helsingborgs Tidning nyårsafton 1867, ett par månader efter att Jönsson bestämtsig för att starta en egen tidning.
Citatet är alltså exakt 149 år gammalt. På nyårsdagen går vi in i vårt jubileumsår – 150! I oktober 1867 kom såväl Helsingborgs Tidning som Engelholms Tidning, föregångarna till Helsingborgs Dagblad och Nordvästra Skånes Tidningar ut för första gången.
Jag ägnade en stund häromveckan till att bläddra i gamla nötta tidningslägg från en svunnen tid. Det är svårlästa tidningssidor – gulnade, tummade, ofta tryckta i frakturstil. Men ger man det lite tid hittar man guldkorn efter guldkorn.
Som Nils Jönssons sågning av konkurrenten Öresunds-Posten som jag citerade i textens inledning.
Fler exempel från 1867: ”Telegram fr Stockholm: H M Konungenhar för första gången efter sin sjukdom företagit en kort spatserfärd inom staden.” (HT)
”September månads inkomst å Landskrona och Helsingborgs jernvägar har utgjort 17,181 rdr 27 öre. Antalet befordrade passagerare har utgjort 17,546 st.” (HT)
”Italien. Garibaldi, hwilken såsom fånge några dagar förwarats i Alesjandria blef i Thorsdags förd till sin kära ö Caprera. Från Romberättas, att allt är lugnt och stilla wid gränserna af Kyrkostaten.” (ET)
Nils Jönsson och hans personal höll till på Kullagatan i Helsingborg, men flyttade kort efter grundandet till nuvarande Konsul Olssons plats. Vi håller ju numera till på Rådhustorget, mindre än ett stenkast därifrån.
Det är en svindlande tanke att jag 150 år senare sitter på samma ställe och skriver en krönika till samma tidning som grundaren och min företrädare Nils Jönsson.
Då fanns inte ens nuvarande Rådhuset som jag ser från mitt fönster när jag skriver detta. Kärnan var inte restaurerad och Mariakyrkan dominerade stadsbilden i Helsingborg. Men utvecklingen väntade runt hörnet. Staden växte mycket snabbt på alla sätt under andra halvan av 1800-talet.
Tack och lov hängde tidningen med. Och det gör vi fortfarande. Mycket har förändrats, men i grunden gör vi samma sak som NilsJönsson i Helsingborg och Carl Fredrik Blomberg i Ängelholm gjorde för 150 år sedan. Vi publicerar nyheter och åsikter med lokal prägel, utblickar mot Sverige och världen, olika typer av extra läsning och självklart intressanta annonser.Planen är, utan tvekan, att fortsätta ett bra tag till med just detta.
En sak till . Tidningens logotyp förändras i och med att jubileumsåret inleds i morgon. Vi lovar också mycket läsning, roliga tillbakablickar och ett och annat jippo under året. Allt förstås i både pappersform och digital form – historia och framtid på en och samma gång.
Ytterligare en sak. Gott nytt år!
Gå till toppen