Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sprakande glädje på tretusen kvadrat

Helt vanliga människor i spexiga kostymer som visar varandra respekt och kärlek. Så sammanfattar några av deltagarna vad evenemanget ”spark in the dark” handlar om. I onsdags började de bygga sin festival i Magasin 405. I fredags fick de riva det mesta.

– Vi ställde om. Det vi byggt på två dagar rev vi ner på tre timmar, sedan räddningstjänsten inspekterat. Man får sätta sin personliga vision åt sidan. Det blir inte lika estetiskt som vi tänkt, men säkerheten är ju jätteviktig för oss också, säger Anna Lindgren som håller i tåtarna för ”burnet”.
Läs också Kreativ festival sprakar till liv i Oceanhamnen
Peter Mulvany och sparkonauten Ida Nicolajsen kommer båda från Danmark. Sparkonauterna fungerar som ordningsvakter och stödpersoner under festivalen.Bild: Tom Wall
I fem dagar hänger över 300 personer från 18 olika länder på ”burnet” i det 3 000 kvadratmeter stora Magasin 405. I olika arbetslag har de jobbat med att bygga en trivsam miljö att vara i.
Mycket fokus läggs på konst och gestaltning. När man går runt i byggnaden kan man ana att butiker på många mils omkrets tömts på julgransbelysningar. En stor "space-whale" i lysande blått hänger i ett av kuddrummen, där taket är en himmel av lysande paraplyer. Texten Helsingborg har bygt upp med byggpallar och belysning i den stora hallen på bottenplanet och en strandbar med palmer och solstolar finns på andra våningen.
Kuddar och gröna och lila paraplyer med tyll och folie fyller ett helt rum.Bild: Tom Wall
En rymdval lyser upp i vinternatten.Bild: Tom Wall
Tyst disko. Ta på dig lurarna och dansa med den som har ett par lurar som lyser med samma färg som dina egna.Bild: Tom Wall
Donera ditt navelludd till behövande småfåglar.Bild: Tom Wall
En spejsad toalettupplevelse bjuder arbetslaget Shitopia på.Bild: Tom Wall
Arbetslaget Shitopia ansvarar för toaletterna. Det har blivit något av en legend i burnkretsar. Årets toalett är en rymdupplevelse med folie och glittrade planeter. En foliehatt sänks ned över ens huvud när man intar toalettstolen.
Spark in the dark” är ett så kallat ”urban burn” och inspirerat av den omtalade alternativfestivalen Burning Man i Nevadaöknen. Tanken är att alla är välkomna, efter att ha anmält sig. Man måste delta. Det går inte att glida in och bara festa.
I hallen på bottenplan jobbar Matye Kopecny, Dimitrij Aleshkov och deras fem barn med att bygga ordet Helsingborg med lastpallar och ljusslingor. Det var Dimitrijs dotter Sofia som kom på idén. De har varit på ”burnet” sedan i onsdags och barnen stormtrivs i de stora lokalerna.
– Barnen gör oss till konstnärer, skrattar Matye Kopecny.
Han och Dimitrij Aleshkov bestämde sig för att anmäla sig till burnet tillsammans. Till vardags är han ingengör och Dimitrij IT-chef.
– Jag har precis satt en flaska Ouzo i baren om ni vill ha, säger Matye Kopecny när vi är på väg upp till strandbaren.
Hela burnet bygger på delad ekonomi. Man betalar en anmälningsavgift som sedan används till burnet men i övrigt är pengar bannlysta. Maten har dumpstrats och folk har haft med sig mat och dricka, paraplyer, kuddar och mattor. Baren bemannas av frivilliga och folk sätter dit medhavd dricka. Den ser ut att innehålla det mesta man kan önska, för att sedan slå sig ner i en av strandstolarna.
– En del dricker som på vilken fest som helst, men många låter bli och är bara här för att umgås, dansa, vara med på workshoparna och för att kunna vara sig själva, säger Anna Lindgren.
Den fria baren under palmerna innehåller allt man kan önska.Bild: Tom Wall
Daniel Bladini tjuvstartar med att använda sin guldklädsel på ”burnets” näst sista dag. Det är ju ändå nyår. Carina Nissen och Keith Lim har lite lugnare klädsel. På ett burn finns ingen klädkod.Bild: Tom Wall
I kökshörnan sitter Daniel Bladini från Göteborg och äter lunch tillsammans med Carina Nissen från Danmark och Keith Lim från Australien. De inser att de varit på samma festivaler förut utan att veta om det. I år har Keith Lim med sig en videoinstallation med projektor och kameror som dubblar bilden. Carina Nissen har alltid med sig såpbubblor. Daniel Bladini hoppar in och jobbar där det behövs. Den sista dagen på ett burn har han alltid på sig sin speciella guldkostym. I år tjuvstartar han en dag, eftersom det är nyårsafton.
– Mina föräldrar frågade vad som förenar alla på ett burn. Jag tror att det är nyfikenheten. Att bygga upp något som man sedan river ner och bränner upp är en livslektion i att allt förändras. Det finns bara i det här ögonblicket. Det värsta man kan göra i livet är väl att försöka hänga sig fast vid något.
– För mig är det i slutänden alltid människorna. Definitivt alltid dessa underbara människor, säger Keith Lim.
När räddningstjänsten dök upp i fredags och förändrade förutsättningarna för festivalen möttes den av folk som kavlade upp armarna och gjorde ett ryck. Fredagen blev en kaotisk dag, men slutade ändå med att brandriskerna plockats bort och att dansgolvet kunde invigas. Räddningstjänstens inspektörer fick låten ”Safety first” komponerad åt sig innan de lämnade lokalen.
– De gick här ifrån med glittrande ögon. Det var sjukt fint, säger Anna Lindgren.
Jenny Carlsson, Ida Delaude och Anna Lindgren doar till låten ”Safety first”, som Lukas Lilja skrev till räddningspersonalen.Bild: Tom Wall
Deltagarna sätter prickar för var de kommer ifrån.Bild: Tom Wall
Bild: Tom Wall
FAKTA
Alternativfestivalen Burning Man startade 1986 i USA och hade drygt 67 000 besökare i fjor. Helsingborgs stadsfestival har samma principer som ursprungsfestivalen i USA, med ett eget tillägg om samtycke.
Spark In The Dark är en del av ett nätverk av regionala händelser med anknytning till Burning Man-festivalen i Nevada, USA.
Helgens festival inleddes den 28 december och pågår till och med den 2 januari, på Magasin 405 i Oceanhamnen i Helsingborg.
Evenemanget bygger på deltagarkultur och allt innehåll skapas av besökarna själva.
De tio principerna från Burning Man med ett elfte tillägg
1. Deltagande: Besökare förväntas kliva ur åskådarrollen och vara medskapare.
2. Omedelbarhet: Deltagarna uppmuntras att fokusera på nuet.
3. Öppet för alla: Alla som har råd med en biljett välkomnas.
4. Givandets glädje: I stället för pengar uppmuntras deltagarna att förlita sig till en gåvoekonomi.
5. Dekommodifikation: Inga ekonomiska transaktioner är tillåtna förutom vid enstaka undantag.
6. Av egen kraft: Deltagarna ska ta ansvar försin egen försörjning och ta med sig allt de behöver.
7. Personliga uttrycksformer: Deltagarna uppmuntras att uttrycka sig på genom konst och projekt. Kläder är frivilligt.
8. Gemensamt arbete: Deltagarna uppmuntras till att hjälpas åt och arbeta tillsammans.
9. Ansvarskänsla: Deltagarna förutsätts ta socialt ansvar och bli en del av ett samhälle där lagar och regler upprätthålls.
10. Utan spår: Deltagarna ska sträva efter att lämna platsen i bättre skick än när de kom.
11. Samtycke. Att något var okej igår betyder inte att det är okej idag. Uttryckligt samtycke krävs för allt från kramar och att smaka varandras mat till fotografering och sex.
Burn: Ja, man kommer att ha småbrasor och bränna upp saker man inte behöver efter festivalen i hamnen. Det har man tillstånd för från räddningstjänsten.
Gå till toppen