Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

70 000 asylsökande väntar på besked

Under fjolåret fattade Migrationsverket beslut i närmare 112 000 asylärenden – fler än någonsin tidigare och dubbelt så många som 2015, enligt myndighetens årsstatistik.

Migrationsverket i Solna. Arkivbild.Bild: Marcus Ericsson/TT
Migrationsverkets vikarierande generaldirektör Mikael Ribbenvik tycker att det är glädjande att så pass många asylsökande har kunnat få besked, sedan myndigheten fått ökade resurser. Men fortfarande väntar fler än 70 000 asylsökande på beslut påpekar han och tillägger att målet är att de ska ha fått sina beslut senast under sommaren 2017. Det betyder ungefär 10 000 beslut i månaden.
– Det klarar vi. Under hösten har vi som mest varit uppe i 14 000–15 000 ärenden per månad. Men den takten kan vi inte hålla och det behöver vi inte heller. Vi låg lite efter under hösten och behövde komma i kapp, säger Mikael Ribbenvik till TT.
Den beslutstakten har inte gått ut över rättssäkerheten, understryker han.
– Det är ingen mening för oss att fatta beslut om de inte är rättssäkra. Ovanpå vårt beslut kommer en domstolsprövning och sköter vi inte vår hantering får vi bara göra om ärendet.
Flyktingströmmen ebbade ut under fjolåret – under helåret 2016 sökte knappt 29 000 asyl i Sverige, vilket är den lägsta siffran sedan 2009. Den tydliga ökningen av antalet asylsökande under hösten som synts tidigare år uteblev.
En av orsakerna till minskningen är de svenska lagändringar som försvårat möjligheterna för familjeåterförening och att få permanent uppehållstillstånd, enligt Migrationsverket. Flyktingöverenskommelsen mellan Turkiet och EU samt försvårade möjligheter för asylsökande att ta sig över gränserna i Europa är andra orsaker. Särskilt tydlig är minskningen av ensamkommande barn.
– Det kan förklaras med att barnen oftast inte har några id-handlingar. Alla gränskontroller som finns i Europa nu gör det svårt att röra sig utan id-handlingar, säger Mikael Ribbenvik.
Det stora antalet asylärenden har inneburit längre handläggningstider när det gäller andra tillståndsärenden, såsom ansökningar om uppehållstillstånd på grund av anknytning eller arbete.

Fakta: Nästan fyra av fem fick ja

Den totala andelen bifall i asylärenden under 2016 uppgick till 77 procent. Av de som fick bifall bedömdes drygt 17 000 som flyktingar och drygt 47 000 som alternativt skyddsbehövande.
Under fjolåret tog 5 800 personer, jämfört med knappt 4 000 under 2015, tillbaka sin asylsökan. De flesta av dessa kom från Irak och Afghanistan.
Antalet asylansökningar från ensamkommande barn har minskat särskilt mycket. Under 2016 inkom 2 200 ansökningar, jämfört med 35 400 under 2015. 9 500 ärenden avgjordes under året och 86 procent fick bifall.
Källa: Migrationsverket
Gå till toppen