Min mening

Läsartext: ”Byt namn på typ 1 diabetes – de som dör har inte sig själva att skylla”

Okunskapen om skillnaden mellan diabetes typ 1 (då insulin måste injiceras eftersom bukspottskörteln inte kan producera insulin, troligen orsakat av kroppens immunsystem) och typ 2 (kallas ibland äldrediabetes och är kopplad till övervikt samt fetma) försvårar för de med typ 1 diabetes, anser skribenten.Bild: JONAS EKSTRÖMER
Död i cancer berör människor och de skänker stora summor pengar till Barncancerfonden, men att dö i typ 1 diabetes anses uppenbarligen inte lika viktigt. För lite pengar går till forskningen om typ 1 diabetes, enligt före detta barncancer- och barndiabetesläkaren Johnny Ludvigsson, tillika pappa till Barndiabetesfonden. De som dör på grund av sin typ 1 diabetes, dör av fel sjukdom. Som om de får skylla sig själv.
I samhället i stort pratar folk om diabetes som en vällevnadssjukdom. Vi rör oss för lite, äter fel kost, bygger på fetma med mera. Denna form av diabetes kallar vi oftast för typ 2 diabetes.
På barn som insjuknar i typ 1 diabetes slutar buksportkörteln producera insulin, så där måste man alltid injicera insulin. Dessa barn kommer oftast ifrån familjer med sunda matvanor och motion. Barnen är inte överviktiga.
Ändå har vi med barn som har insjuknat i typ 1 diabetes otaliga gånger fått frågor som; "Hade ditt barn barnfetma", "åt ditt barn för mycket godis eller drack för mycket läsk", "rörde sig ditt barn för lite", "fanns det fler i släkten med diabetes". Svaret är nej!.
På juldagen sändes ett program med kungafamiljen som inte gjorde saken bättre. Där uttalade sig prins Daniel om betydelsen över hur viktigt det är att barn rör på sig, allt för att förebygga diabetes.
Sjukdomen slog ner som en blixt från en klarblå himmel i en vanlig familj som bestod av två vuxna och tre barn med normala kostvanor och rutiner. Ett av dessa barn bestämde sig typ 1 diabetes greppa tag i. Nu har senkomplikationerna kommit. Under 2016 har jag gått på en omfattande utredning och är klar för att donera en njure till mitt barn.
Typ 1 diabetes är och förblir en mycket elak sjukdom och nu är det dags att byta namn så kanske det blir mer forskningspengar. Så barnen undgår att dö av fel sjukdom och att vi föräldrar slipper höra alla människors förutfattade meningar.

Yvonne Malmgren

Yvonne Malmgren är före detta handläggare inom LSS men driver numera ett familjeföretag inom tillverkningsindustrin.
Läs mer:Skriv på Min mening
Gå till toppen