Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Födelserekord - och akuta krisen avvärjd

Den akuta krisen på förlossningen i Malmö är avvärjd. Men trycket på Helsingborg och Kristianstad ökar efter 6 januari, när fler födande kvinnor ska övertalas att söka sig dit.

- Planen att temporärt avlasta förlossningen i Malmö och även Lund ligger fast, säger Mats Molt, chefläkare i Region Skåne.
Båda förlossningsavdelningarna slog rekord 2016. I Malmö blev fjolårets notering 5 394 förlossningar jämfört med 5 305 år 2015 , i Lund 3 820 (3 653). Nu måste trycket minska.
- Kristianstad förbereder sig för att ta över planerade kejsarsnitt från Malmö. Vi hoppas att fler mammor från Landskrona ska åka till Helsingborg istället för till Lund, och från Höör och Hörby till Kristianstad, säger Molt.
Bemanningskrisen på förlossningen i Malmö ser ut att lösa sig. Av de fjorton nattbarnmorskor som sade upp sig där i oktober har flera tagit tillbaka sina uppsägningar sedan Region Skåne och Vårdförbundet träffade avtal om att korta veckoarbetstiden till 32 timmar.
– Det kan bli så många som sju-åtta som kommer tillbaka, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus (Sus).
Barnafödandet är högt. I Malmö blev det födelserekord 2016, med 5 394 förlossningar.Bild: Johanna Wallin
Läget hade annars blivit akut i denna vecka, uppsägningarna träder i kraft 6 januari. Men åtta nyutbildade barnmorskor är på väg in efter introduktion, ett par bemanningsanställda har redan jobbat in sig och dagbarnmorskor går in på nattpass.
– Vi kommer att ha samma bemanning som i höstas även nu i januari, med tolv salar öppna, och vi hoppas kunna ha alla femton salar öppna senare i vår, säger Pia Teleman.
Tills läget har stabiliserats fortsätter dock krisplaneringen för att minska trycket på Malmö och Lund. Förlossningen i Lund har tidigare ofta hänvisat födande kvinnor till Malmö för att det varit fullt där, nu måste den strömmen vändas.
En tanke i planeringen är att undvika att hänvisa födande kvinnor som inte behärskar svenska så bra bort från den förlossningsavdelning de sökt till. De medicinska riskerna bedöms vara större.
– Det är en besvärlig situation i sig att bli hänvisad, ännu värre om man inte behärskar språket, säger Mats Molt.
Helsingborgs lasarett Nya entren vid akutmottagningenBild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen