Signerat

Henrik Bredberg: Skrala betyg, Löfven.

Det är naturligt att den rödgröna regeringen överlag får låga betyg.Bild: Maja Suslin/TT
Stefan Löfvens ministrar får usla betyg. Vilket inte alls överraskar.
Opinionsundersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet. En panel på webben har fått sätta betyg på de enskilda statsråden och inte en enda minister har något att yvas över.
Bäst betyg får inrikesminister Anders Ygeman (S) med mediokra 3,1 på en femgradig skala. Tvåa på ministertoppen ligger Margot Wallström (S) med 3,0 – möjligen ett tecken på att hon är känd och överskattad som politiker snarare än att hon gjort stordåd i FN och utrikespolitiken.
Sämst till ligger skånska Karolina Skog (MP) med 2,0. Men hon kan ursäktas med att hon suttit bara något halvår som miljöminister.
Då är det värre för det gröna språkröret Gustav Fridolin. 2,1 i betyg imponerar föga. Det skvallrar dels om att Miljöpartiet har fortsatta problem, dels om att svenskarna – med rätta – kräver mer av en utbildningsminister.
Bland de färskare ministrarna återfinns Anna Ekström (S). Hon får det relativt hyggliga betyget 2,7, förmodligen mer tack vare insatser på Skolverket och i På spåret i tv än bedrifter som gymnasieminister.
Även Ann Linde (S) är ett oskrivet blad. Hon har dock inlett starkt som EU- och handelsminister, hon har med den äran förklarat vitsen med unionen och frihandeln och bör vad det lider kunna höja sina 2,4 procent.
Det är naturligt att den rödgröna regeringen överlag får låga betyg. S och MP stöds, enligt SCB, enbart av 33,7 procent. Två tredjedelar av väljarna sympatiserar med andra partier.
Dessutom är det nog få väljare som har mer än ett hum om vad statsråd som Helene Hellmark Knutsson, Annika Strandhäll och Ibraham Baylan egentligen sysslar med på jobbet.
Det är kanske tur för Löfven & Co.

Henrik Bredberg

ledarskribent
henrik.bredberg@sydsvenskan.se
Gå till toppen