Helsingborg

HD och NST firar 150 år

I år är det 150 år sedan boktryckarna Nils Jönsson och Carl Fredrik Blomberg vevade igång pressarna för första gången och tryckte det som skulle komma att bli Helsingborgs Dagblad och NST. Genom åren har tidningarna rapporterat om stort som smått. Från det stora världsomvälvande till det lilla lokala. Från den första månlandningen till den lilla lokala nyheten. Allt lika viktigt för befolkningen och läsarna i nordvästra Skåne. Här är ett axplock från tidningarnas historia.

Nere i HD:s arkiv i tidningens gamla lokaler på Vasatorpsvägen finns tidningar sparade så långt tillbaka som starten 1867.Bild: Tom Wall

HD grundades 1867

Bild: Tom Wall
Från den 5 november startåret 1867. Då hette tidningen Helsingborgs tidning och kom ut tre dagar i veckan - tisdag, torsdag och lördag. En prenumeration från november till december kostade 1 riksdaler och 25 öre. Prenumerationen tecknade man hos boktryckaren och utgivaren Nils Jönsson.

Första numret av Engelholms tidning

Bild: Tom Wall
Först 1938 blev NST ett begrepp som nordvästskåningarna kunde bekanta sig med. Det var då flera tidningar som slagits samman. En av dem var Engelholms tidning som räknas som föregångare till NST. Här med första numret från den 1 oktober 1867. "Då i dag för den ärade allmänheten framlägges första numret av Engelholms tidning"

Den tändande gnistan i första världskriget

Bild: Tom Wall
Tidningens förstasidor, ettor, såg annorlunda ut i jämförelse med dagens tidningar. Mestadels fyllda av annonser. Här förstasidan från den 29 juni 1914, dagen efter mordet på ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike, tronarvinge i Österrike-Ungern. Mordet kom att bli den tändande gnistan för första världskriget.
Bild: Tom Wall
Skotten i Sarajevo. Med skotten dödade Gavrilo Princip ärkehertigen och kronprinsen Franz Ferdinand av Österrike och hans hustru Sophie von Chotek. I tidningen kunde man läsa att mordet skedde på öppen gata och att en folkmassa försökt lyncha gärningsmännen.

Sverige och Norge går skilda vägar

Bild: Tom Wall
Den 7 juni 1905 proklamerade den norska regeringen upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge. En union som påtvingats Norge alltsedan freden i Kiel 1814. Proklamationen väckte bitterhet och ilska i Sverige. Under några månader var tonläget högt mellan de båda länderna innan Sverige accepterade Norges utträde i oktober samma år.

Annonstäta tidningar

Bild: Tom Wall
En stor behållning i att gå igenom gamla tidningar är annonserna. Här saluförs bland annat en Hallonsaft-kräm som utlovas vara mer väldoftande och aromrik än en hemmalagad motsvarighet.

De första stegen på månen

Bild: Tom Wall
"Ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten" Stora som små nyheter. Här en av de största. De första stegen en människa tog på månen gick det att läsa om i HD måndagen den 21 juli 1969. Apollo 11 sköts upp den 16 juli och besättningen utgjordes av befälhavaren Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins. Armstrong och Aldrin genomförde den första bemannade landningen på månen den 20 juli och besättningen återvände till jorden den 24 juli.

Världens ögon riktades mot Dallas

Bild: Tom Wall
Världens löpsedlar ägnades den 23 november 1963 åt mordet på USA:s president John F. Kennedy. Mordet ägde rum den 22 november när presidenten färdades i en bilkortege i Dallas. JFK träffades av flera skott när kortegen befann sig på Dealey Plaza. Presidenten fördes i ilfart till Parkland Memorial Hospital, där han dödförklarades klockan 13.00. Teorierna kring mordet har varit många och har varit ett trauma i USA sedan det inträffade.

HD - nästan gratis

Bild: Tom Wall
"Edra intressen bevakade och veta allt av värde. Det låga priset betalar icke ens papper och trycksvärta", stod det att läsa i tidningen kring sekelskiftet.

När öst och väst möttes

Bild: Tom Wall
En annan händelse av stor historisk vikt var när kalla kriget tog slut. Berlinmuren var det byggnadsverk som allra mest symboliserade denna period. I HD kunde man den 11 november 1989 läsa om hur muren revs och att det nu skulle hållas fria val i Östtyskland. Den dubbla muren gick till stor del genom centrala Berlin på östtyskt territorium. Den mätte 43,7 kilometer men numera återstår endast fragment av muren.

Ett nytt millenium med tidningen

Bild: Tom Wall
Millenieskiftet. Tvillingsyskonen Max och Wilma Fex lotsade läsarna in i det nya årtusendet . Här flankerade av dåvarande chefredaktören Sven-Åke Olofsson.

Katastrofen nära i Helsingborg

Bild: Tom Wall
När en stor cistern slets sönder på Kemiraområdet vällde 16 000 ton svavelsyra med våldsam kraft ut och när syran blandade sig med saltvatten bildades ett stort moln av frätande klorväte. 13 personer fick föras till sjukhus. Sex av dem var Kemiraanställda, två var poliser och fem var personer bodde i närområdet. Olyckan visade också vikten av lokal media som informationsspridare. På hd.se var det rekordsiffror och sajten uppdaterades med senaste nytt från räddningstjänst, andra myndigheter och drabbade.

Nya tag för HIF

Bild: Tom Wall
När säsongen 2016 lades till handlingarna så hade HIF ramlat ur allsvenskan. Det var dock inte så länge sedan laget vann serien. 2011 hände det senast. Det återstår att se om det tar 24 år tills laget ånyo befinner sig i finrummet så att ett nytt allsvenskt guld kan bärgas.

När kulturen fick sitt hus

Bild: Tom Wall
Dunkers kulturhus invigdes av kronprinsessan Viktoria den 27 april 2002 efter två och ett halvt års byggtid och till en kostnad av ungefär 300 miljoner kronor.
Läs mer:Dagarna som skakade Helsingborg
Läs alla artiklar om: 150 års-firandet
Gå till toppen