Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två män döms för gruppvåldtäkt i kafélokal

Männen körde kvinnan från Malmö till Helsingborg. Där våldtogs hon upprepade gånger under natten. Nu döms två i gruppen för grov våldtäkt.

Kvinnan plockades upp med bil vid bostaden i Malmö. Väl framme i Helsingborg väntade flera personer och en av dem drog ner jalusierna till lokalen. Kvinnan har berättat att sex av dem våldtog henne under natten. Nu döms en helsingborgare och en Malmöbo, 28 och 23 år gamla, till vardera fyra års fängelse och utvisning.
Åklagarens bevisning baserade sig huvudsakligen på vad kvinnan hade berättat om kvällen i mars 2016. Men polisens tekniker har även hittat spår av sperma som knyter männen till lokalen. De dömda har nekat till brott och haft helt andra förklaringar. Men rättens helhetsbedömning är att både 28- och 23-åringen är skyldiga.
Ytterligare fem personer har varit misstänkta och suttit frihetsberövade men åtalades aldrig. Åklagaren lade ner den delen av utredningen i höstas.
Rätten menar att det är tydligt att de två männen haft en gemensam “brottsplan”, att ta kvinnan till cafélokalen och att ha sex med henne. Råheten i övergreppet gör att våldtäkten ska beskrivas som grov. Domen landar på fyra års fängelse, utvisning och ett gemensamt skadestånd på 264 000 kronor till kvinnan.
De dömda är statslösa och saknar permanent uppehållstillstånd i Sverige. På grund av situationen i 23-åringens hemland, Syrien, skulle det vara omöjligt att utvisa honom idag. Men när straffet är avtjänat kan det ha förändrats och vara fullt genomförbart, resonerar rätten.
Gå till toppen